El filòsof i periodista Jordi Graupera ha denunciat que per triomfar a Barcelona "has de renunciar a tu mateix". Ho ha dit durant la presentació del llibre “Una proposta per a Barcelona” que recull la conferència del mes de març al Teatre Victòria on va posar damunt la taula la idea d’unes primàries sobiranistes i unitàries per a Barcelona.

Graupera ha lamentat que "la política catalana pateix d'un excés de coaccions" de les que n'està exempt perquè el fet de viure fora de Catalunya li ha permès dir i opinar "amb llibertat".

L’acte ha comptat amb la presència del recent nomenat delegat del govern català a Madrid Ferran Mascarell, que dona ple suport a la proposta de Graupera, i l’exconsellera d’educació a l'exili Clara Ponsatí, que és a més l’autora del pròleg del llibre.

"Després de l'1-O estem encallats"

Ponsatí ha remarcat que després de l’1-0 “ens hem quedat encallats” i que per solucionar aquesta paràlisis cal que “entrin nous actors”. Per l’exconsellera a l’exili “hem cobert una etapa i ara n’hem de començar una de nova” i per aconseguir-ho es necessita una reflexió i “l’entrada de noves propostes”, com les primàries que proposa Graupera. “El model actual està esgotat. Els partits són massa esclaus del seu passat”, ha dit.

Per la seva banda, Mascarell ha destacat que la proposta de Graupera “va més enllà de Barcelona” perquè aposta per “una renovació de la política a través de de la ciutat”. “Posa sobre la taula la oportunitat que les municipals es tradueixin en un canvi profund en la manera de fer política a Barcelona”, ha dit. Per l'exconseller, la idea d'unes primàries "és bona" i representen "un canvi de qualitat democràtica".

Durant l’acte també s’ha fet esment a la possible candidatura de Manuel Valls per Ciutadans. Graupera no s’ha mullat i ha dit que és una “bona notícia” i Mascarell li ha posat el toc d’humor: “Valls no és que hagi viscut fora, és que no ha viscut dins”, ha dit.

PDeCAT i ERC canviaran d'opinió?

De si les forces sobiranistes se sumaran o no a la proposta de primàries no se n'ha parlat fins que una persona del públic ho ha preguntat. "El PDeCAT i ERC canviaran d'opinió?", ha interpel·lat una assistent. Graupera ha respost que està esperançat i que hi ha menys hostilitat de la que preveia. De fet, ha senyalat que aquest divendres té una reunió amb el líder d'ERC, Alfred Bosch, amb qui encara no s'ha trobat. Dit això, Graupera ha destacat que no vol anar "al ritme dels partits" i que si finalment, cap partit s'hi sumés, "la decisió de si ens presentaríem o no, no la puc prendre sol".

Sobre aquesta qüestió Mascarell ha puntualitzat que "hi ha més possibilitats de primàries que no pas de què no n'hi hagi".

Al matí, presentació a la premsa

Aquest matí Graupera ha presentat el llibre a la premsa i ha assegurat que “l’escletxa” entre la gent que va defensar l’1-O i els seus representants polítics “cada cop és més ampla”. Ha afirmat també que després “del xoc emocional de la repressió” torna a sorgir l’anàlisi del que no s’ha fet bé. El filòsof també ha senyalat que la “cultura política que va néixer a nivell social a partir de l’1-O continuarà creixent”.

graupera presenta llibre ACN

Graupera, aquest matí, durant la presentació del llibre a la premsa/ACN

En el pròleg, Clara Ponsatí que assegura que una victòria de les candidatures independentistes a les properes eleccions municipals obririen “una nova finestra d’oportunitat, que podria ser decisiva”. L’exconsellera afirma que a Barcelona “els independentistes no podem fallar” i que la ciutat ha de ser “la capital de la república catalana”. Lamenta que els partits estiguin atrapats en les “servituds” i el “clientelisme” i que donin excuses argumentant la seva reticència “dient que cal oferir diversitat i no unitat” i en aquest sentit augura que la unitat “feta als despatxos” pot ser un “impediment” per al debat crític i obert.

Ponsatí aposta per les primàries obertes a tot l’independentisme de Barcelona “donant veu als ciutadans del carrer, els qui van obrir les escoles pel referèndum, els que van anar a votar i a defensar les urnes.