Tenen entre 30 i 65 anys, i si alguna cosa els defineix, és que es declaren independentistes, engrescats i descontents amb el govern de la ciutat de Barcelona. És, a grosso modo, el perfil dels 450 voluntaris —apuntats n’hi ha 700— que han assistit a la primera assemblea de les primàries de Barcelona, el procés que lidera el periodista Jordi Graupera, i que aposta per impulsar una candidatura unitària sobiranista a Barcelona.

graupera gent gisela rodriguez

En Lluís té 62 anys, està prejubilat i el que més l’atrau de la proposta de Graupera és que “no hi ha estructura de partit, que s’imposen més les idees que no pas les sigles” i considera que pot ser una bona alternativa a un govern, el de Colau, “que no ha fet res”. La María José, de 59 anys, és professora i assegura que “està molt engrescada” perquè no és “partidària del govern de la ciutat” i vol “un canvi”. A ella l’acompanya en Lluís, que ja està jubilat i és militant d’Esquerra Republicana: “No vull que els partits vagin separats, perquè si ho fan, tornarà a guanyar un candidat no independentista". El mateix busca en Bernat, que amb 32 anys es dedica a la comunicació i vol un projecte “per desbancar Colau”. Són només alguns dels perfils que han assistit a l’acte que s’ha fet a les cotxeres de Sants.

I això qui ho paga?

Després d’una breu —o moderada— introducció per part de Graupera, la paraula l’ha tingut el públic. No li han donat peixet i a la primera ja li han etzibat: “Com us financeu?”.

El periodista i filòsof ha explicat que s’ha fet a través “del crowdfunding” i que actualment la recaptació arriba als 17.000 euros. “Som austers”, ha dit, i ha afegit que la conferència del teatre Victòria on va presentar la proposta la va  pagar ell amb un crèdit. Ha reconegut que els falta capital i que està intentant trobar més fons.

El públic s’ha interessat per saber amb quins partits s’havia reunit i amb quins no. Graupera ha explicat que ha començat per les forces sobiranistes i ha reconegut que els partits, “malgrat les reticències”, han reaccionat “millor del que ens pensàvem”.

Durant l'acte s'han abordat qüestions com les desigualtats, el turisme, la cultura, l'educació i la mobilitat, amb esment especial a la bicicleta.

El periodista Jordi Graupera ha agraït als voluntaris la paciència i la generositat: “Sou molt generosos perquè us heu apuntat a no sabeu encara ben bé què”.