Els organitzadors del Gran Recapte busquen 6.500 voluntaris més per aconseguir que la vuitena edició d’aquest esdeveniment solidari superi els objectius.

Aquesta edició del Gran Recapte se celebrarà el 25 i 26 de novembre i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat aquest dijous a la societat catalana que hi col·labori: "Hi ha una cita amb la solidaritat i el voluntariat".

En la roda de premsa de presentació, Puigdemont ha explicat que encara falten 6.500 voluntaris per arribar als 27.000 necessaris, i ha recordat que Catalunya "sempre ha respost" quan hi ha hagut necessitats.

El president de la Federació Catalana de Bancs dels Aliments, Frederic Gómez, ha matisat que mentre que el 2015 es van arribar a recollir 4.642 tones, aquest any no s'han marcat un objectiu pel que fa al pes perquè prefereixen augmentar en els aliments d'alt valor alimentari, que es conservin bé i no requereixin molta despesa energètica per cuinar, com oli, llet, conserves i infantils, en lloc d'anar per a més pes.

El president del Banc dels Aliments de Barcelona, ​​Eduard Arruga, ha lloat la confluència "publicoprivada-social-ciutadana". L’organització rep el suport de la Generalitat, les diputacions, els consells comarcals i els ajuntaments, però també de les empreses –fabricants, distribuïdors, logística i comunicació–.

Més de 700 entitats benèfiques fan la distribució dels recursos a través dels seus voluntaris, per la qual cosa ha remarcat el quart actor que participa, la ciutadania, ja que estimen que col·laboren donant menjar 600.000 famílies en cada edició, a més dels voluntaris, que ha recordat que es poden inscriure al web granrecapte.com i que els nens poden acompanyar els seus pares.

Solidaritat interclassista

El nombre de superfícies comercials i de punts de recollida ha anat augmentant cada any, així com el d'aliments, fins a arribar als 2.500 punts actuals –en supermercats i mercats– i els 4,6 milions de quilos recaptats el 2015. Gómez ha destacat, però, que aquesta quantitat es queda curta davant les 235.000 persones que necessiten menjar a Catalunya.

"Tot i que hi ha la sensació que la crisi està passant", i almenys no creix el nombre de persones vulnerables, les conseqüències segueixen manifestant-se i hi ha un col·lectiu important que encara necessita col·laboració ciutadana.

Davant aquesta realitat, el president ha sentenciat: "No podem acceptar en la nostra societat emergències alimentàries, emergències habitacionals i emergències energètiques, perquè tenim recursos" i han de poder-se distribuir millor i eradicar la pobresa, ha defensat.

"Els que hem estat voluntaris en algun dels punts de recollida, sabem perfectament que la solidaritat és interclassista, i que la solidaritat no es mesura en la quantitat del que cada un pot aportar, sinó en el gest i el valor que hi ha darrere", ha reflexionat Puigdemont.

Un president voluntari

Gómez ha explicat que Puigdemont va col·laborar molts anys com a voluntari a Girona, i abans de ser alcalde de la localitat va muntar una recollida d'aliments en un local de la Rambla del municipi, "que semblava una sucursal" del Banc dels Aliments, mentre que un altre any va facilitar salers per vendre'ls i recaptar diners per a la causa.

"Catalunya ha estat l'avantguarda en la creació del Banc dels Aliments", que es va iniciar a Barcelona el 1987, es va estendre al territori català, primer a Barcelona, ​​fins a arribar als més de 50 bancs a tot Espanya, i ha afegit que Catalunya ha anat al capdavant en l'organització del Gran Recapte, una recollida massiva que es fa també a Portugal, França, Itàlia i Polònia.