Una pandèmia global, un atemptat terrorista a Viena i atacs cibernètics. Les forces armades d'Àustria han encertat totes les últimes prediccions sobre els riscos per a la seguretat nacional i ara es preparen de manera intensa per a un altre escenari: una gran apagada elèctrica de temps indefinit que, diuen, afectarà tot Europa.

De fet, la ministra de Defensa austríaca, Klaudia Tanner, ha assegurat que “la pregunta no és si passarà, sinó quan” i ha advertit que tots els països estan subestimant aquest perill, però podria tenir “unes conseqüències catastròfiques”. Per això, ha anunciat que el seu país ja s’està preparant per a aquesta gran crisi i ha iniciat una campanya per explicar a la població com haurà d’actuar.

Per què passaria això?

Segons aquestes fonts, les causes que podrien propiciar aquest caòtic escenari són les sobrecàrregues provocades pels elevats índexs de demanda, errors tècnics i desajustos a la xarxa europea.

Això comportaria que semàfors, ordinadors, caixers automàtics, telèfons, internet i molts altres serveis deixessin de funcionar, exposant la fragilitat d'un dia a dia cada cop més digitalitzat.

torres tension dia precio luz alcanza maximo historico 20 julio 2021/ europa press

Què fer quan passi?

El govern austríac ja ha difós publicitat als mitjans i més de sis mil cartells repartits per tot el país amb el títol: “Què fer quan tot s'atura”. Entre els consells pràctics sobre quins materials cal tenir a casa per estar preparats s’esmenta el combustible, espelmes, bateries, conserves i aigua potable.

A més, recomanen tenir a casa reserves suficients a l'equivalent a dues setmanes de càmping, així com pactar de forma prèvia amb familiars i amics un punt de trobada i posar les bases d'una xarxa de cooperació veïnal. En aquest sentit, aconsellen també comptar amb aliments que siguin molt duradors, com ara pasta i arròs, així com conserves i dos litres d'aigua per persona i dia.

I quan passarà?

De moment, Àustria no ha concretat quan serà, però el que sí que avisen és que no serà a llarg termini. De fet, s'ha pres tan seriosament aquest escenari que a partir del 2025 obligarà les seves principals casernes militars a ser autosuficients en el màxim grau possible en termes d'energia, combustible, aigua potable i aliments.

El tinent coronel Pierre Kugelweis explica a Efe que aquestes casernes serien la base de suport a organitzacions civils, com ara bombers i sanitaris, que requereixin energia i coordinació per a la seva feina en cas d'una apagada. 

En els darrers 18 mesos l'exèrcit ha realitzat diverses maniobres en què es va assajar la resposta a aquesta situació i com millorar la coordinació amb la policia i altres organitzacions.

Com de real és l’amenaça?

L’exèrcit austríac ja va advertir el 2017, en un document sobre riscos la dècada vinent, que una pandèmia suposava una amenaça, i el temps li ha donat la raó. El mateix procés d'anàlisi de dades que es va fer servir per preveure la pandèmia és la base per “als extensos preparatius de les forces armades davant dels efectes d'una possible apagada". L’interrogant queda obert.