Òmnium Cultural i el FC Barcelona han fet una gran acció pel català aquest diumenge de Sant Jordi a l'Spotify Camp Nou, abans del partit amb l’Atlètic de Madrid. Un cop els equips han sortit al camp i quan ha començat a sonar el Cant del Barça, la grada ha desplegat un gran mosaic amb el missatge "Comparteix el català", amb lletres gegants i els colors de la senyera. Es tracta de la primera gran acció de la campanya 'L’esport treu la llengua', que busca reivindicar l'ús del català en l'esport i situar els clubs esportius catalans com a referents davant la societat. La iniciativa està impulsada per Òmnium i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) en col·laboració amb el FC Barcelona, els principals clubs esportius més del país i seixanta federacions.

Òmnium i el FC Barcelona insten els aficionats a signar el manifest pel català a l'esport

La vicepresidenta d’Òmnium i periodista, Mònica Terribas i l’esportista Núria Picas, han saltat dins del camp abans de l’inici del partit per llegir el manifest que reivindica l'esport en català en tres punts. El manifest assenyala que malgrat les diferències d'aficions, gustos i maneres de pensar de federacions i clubs d'arreu del país, val la pena unir-se pel català. En aquest sentit, defensen que "el català ens uneix en la nostra diversitat, ens fa equip, ens fa més forts i ens situa amb veu pròpia al món". En segon lloc, assenyalen la preocupant davallada de l'ús social d'aquesta llengua, i reivindiquen la voluntat que "tothom pugui aprendre’l i utilitzar-lo amb normalitat". Per això, es comprometen a "col·laborar per augmentar l’ús del català" als seus equips. 

Durant la prèvia del partit, tot el perímetre de l'Spotify Camp Nou s'han instal·lat cinc punts de recollida d’adhesions on voluntaris d’Òmnium Cultural han animat l'afició a signar el manifest. En concret, dos punts a Tribuna, un a Gol Sud i dos més a Gol Nord. ​A més, s'ha estrenat en exclusiva l’espot de campanya al marcador, que compta amb la participació dels jugadors Alexia Putellas i Ansu Fati, els dos referents esportius del club més rellevants del moment. També s'ha fet un minut de silenci en memòria de Josep Maria Fusté, exjugador del Barça i també es farà menció a “Robi” exjugador de l’Atlètic de Madrid. D'altra banda, a la mitja part del partit hi haurà l’actuació del grup The Tyets des de la gespa, on interpretaran la cançó “Coti x Coti”, que ha popularitzat i reivindicat el ball de la sardana per al públic més jove. 

Òmnium Cultural i el FC Barcelona, dues de les entitats amb més socis del país i amb un compromís històric per la llengua van signar el passat mes de maig un conveni de col·laboració per impulsar, difondre i fomentar la llengua i la cultura catalana, la cohesió social i els drets civils i polítics. "És clau que les dues entitats treballin braç a braç per a la seva promoció, amb iniciatives i accions conjuntes", van assegurar els presidents Xavier Antich i Joan Laporta. Així, després de la presentació d'aquest diumenge, les dues entitats desenvoluparan projectes conjunts per fomentar l’ús del català en el món de l’esport i entre la població més jove i la cohesió social a través de la llengua i l’esport. També es comprometen a donar suport a les iniciatives de la societat civil i de les institucions a favor de l’esport català, de les seleccions catalanes i del seu reconeixement internacional.