Vint-i-quatre hores després de l'obús en forma d'article d'Oriol Junqueras en el qual qualificava d'inviable qualsevol altra via que no sigui la del referèndum pactat, Aragonès i els seus catorze consellers s'han trobat aquest dimarts en la reunió setmanal del consell executiu. Les paraules del líder d'ERC han incomodat els socis de govern -Junts i també la CUP- perquè obvien qualsevol esment explícit al nou embat pactat en els acords per la investidura. Amb tot, la portaveu Patrícia Plaja, que avui s'estrenava en roda de premsa, ha venut una imatge d'unitat. 

"Al si del govern hi ha consens sobre com cal avançar en la resolució del conflicte", ha declarat Plaja, que ha insistit que el seu paper no és fer valoracions polítiques. Preguntada en diverses ocasions pel posicionament del govern en relació a la unilateralitat, s'ha cenyit al guió pactat prèviament amb els membres de l'executiu. Que l'aposta passa pel "diàleg permanent" i que l'exigència a la taula de negociació amb l'Estat serà l'amnistia i l'autodeterminació. Així es recull, ha dit, a l'acord de govern entre ERC i Junts. 

Unilateralitat al calaix

Independentment de les declaracions oficials de la portaveu, fonts de l'executiu apunten a ElNacional.cat que l'opció de pitjar el botó de la unilateralitat no s'ha descartat, sinó que es manté guardada en un calaix per si en un futur calgués fer-la servir. Ara, però, la prioritat és una altra. En aquest sentit, les mateixes fonts indiquen que les forces independentistes s'han donat dos anys per explorar la via dialogada. 

Segons s'explica des de l'entorn de Junqueras, Junts per Catalunya no estava al corrent de l'existència de l'article publicat aquest dilluns. Tanmateix, els de Puigdemont han evitat fer-ne sang i s'han limitat a recordar que no es pot descartar cap via democràtica. Més punyents han estat els anticapitalistes, que han qualificat "d'error colossal" que el president d'Esquerra Republicana abandoni l'aposta per la unilateralitat. 

En relació als indults, als quals també feia referència Junqueras, la portaveu ha repetit les frases que en les setmanes anteriors havia pronunciat el president Aragonès. Que la prioritat és l'amnistia i l'autodeterminació, però que mentrestant, "el govern no s'oposarà a cap mesura que representi un alleugeriment" del patiment dels presos i les seves famílies. 

A la imatge principal, Aragonès a la reunió del consell executiu. / R. Moreno