Els partits del pacte del Botànic, el Partit Socialista del País Valencià, Compromís i Unidas Podemos, aplicaran un "cordó democràtic", en lloc d'un "cordó sanitari" a Vox, pel que no renunciaran a intervenir en els debats de propostes d'aquesta formació, encara que en lloc de replicar-los intentaran evidenciar que és un partit "feixista i que no respecta els drets humans".

Així ho han acordat els tres grups en una reunió mantinguda aquest dimarts, després que aquest dilluns Compromís i Unidas Podemos es mostressin partidaris d'aïllar i combatre al feixisme en aquest moment d'"emergència democràtica".

El síndic socialista, Manolo Mata, ha recordat que des que Vox va entrar a Les Corts van acordar no comptar amb ells en llocs clau i votar en contra de les seves propostes i així ho mantenen, i ha indicat que la posició del PSPV és "claríssima": respecte a les persones en les relacions parlamentàries, i una "certa repugnància" amb algunes de les seves idees.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha indicat que en la reunió han reafirmat l'acord assolit pel Botànic a l'inici de la legislatura que Vox no sigui a les Taules de les comissions i de no votar a favor ni esmenar les iniciatives d'aquest grup.

La síndica d'Unides Podem, Pilar Lima, ha indicat que hi ha una situació "d'excepcionalitat", en la qual cal triar "o feixisme o democràcia", i ha afirmat que no debatran "amb un partit nazi", ja que hi ha un "clamor social" que demana de construir un "escut democràtic o sanitari contra l'avenç feixista".

Rebuig del PP i Cs

Per la seva banda, la síndica del PP, Isabel Bonig, s'ha mostrat "rotundament en contra" dels "cordons sanitaris", que "es fan a Vox i els que s'han fet al PP", i ha opinat que l'esquerra, davant de la "falta de projectes i arguments, estan enaltint els sentiments", la qual cosa és "molt perillós", i recorre a una "cortina de fum".

Des de Ciutadans, la seva síndica, Ruth Merino, ha defensat que "no té cap sentit" aixecar-se de les taules de diàleg i negar-se a debatre amb altres grups, la qual cosa a més "desprestigia" a les institucions, i ha assegurat que el seu grup continuarà treballant des del diàleg i la "tolerància i el respecte".

La síndica de Vox, Ana Vega, ha afirmat que condemnen "tota mena de violència, vingui d'on venja", i ha qualificat de "falta de respecte" que no vulguin debatre amb un grup parlamentari elegit democràticament i que està a Les Corts "legítimament", pel que ha demanat "que es deixin ja de teatre" i de "pantomimes".

 

Imatge principal: Les Corts valencianes / Europa Press