La d'aquest dimecres és una jornada de vagues al carrer: han sortit els taxistes, però també els sectors educatiu i sanitari per a reclamar recursos i unes millors condicions dels seus professionals. Mentrestant, al Parlament, és una jornada de ple, amb la sessió de control al Govern. Un Govern que s'escuda en la negociació encallada dels pressupostos de la Generalitat per a justificar-se. Sense aquests recursos, ha assegurat la consellera Laura Vilagrà, no es podran destinar tots els recursos que voldrien als serveis públics. "Compartim i ens fem nostres les reivindicacions de les persones avui es manifesten", ha sostingut la titular de Presidència.

🔴 Vaga de metges, mestres i professors, i taxis, DIRECTE | Última hora de les manifestacions a Barcelona


Ha estat en una pregunta de la cap de files de la CUP a la cambra, Dolors Sabater, que ha avisat que “tenim el país col·lapsat” i que “avui tot el sector sanitari i educatiu trasllada el malestar arreu del territori pel model, les condicions laborals i perquè el sistema públic està en greu perill”. En aquest sentit, la diputada anticapitalista li ha demanat quin és el seu “pla de rescat” dels serveis públics. I ha reblat: “Avui, aquí fora, un poble es mobilitza per a reclamar drets, i ens sumem literalment a la mobilització. No veiem en les seves propostes on és la revolució social que van prometre”. Els diputats cupaires han aixecat des dels seus escons cartells en suport a les vagues educativa i sanitària, i després han abandonat l'hemicicle per sumar-s'hi.

En la seva rèplica, la consellera Laura Vilagrà ha començat dient que fan “seves” les “reivindicacions” dels professionals que avui es manifesten. Però de seguida la titular de Presidència ho ha enfocat als pressupostos de la Generalitat, encara encallats per les negociacions amb el PSC i Junts. “Volem garantir l’equitat social i territorial. Això va de més recursos, que tindrem amb un nou pressupost, amb 3.200 milions de més”, ha assegurat la mà dreta del president Pere Aragonès. Vilagrà ha assenyalat que, durant aquests dos anys de legislatura, el Govern ha revertit retallades. Ha subratllat com els nous comptes contemplen 1.300 milions d’euros més en salut, 25 milions per violència masclista o 30 milions en salut mental. I s’ha dirigit directament a la CUP: “Com va dir algú, cal prendre partit. Per no tenir pressupost no podem. Li diré una cosa: prengui partit”.

CUP vagues sanitat educacio parlament   Joel Codina
Els diputats de la CUP aixequen cartells en suport a les vagues educativa i sanitària / Foto: Joel Codina

Cambray treu pit

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez Cambray, ha estat un dels que més ha estat en el punt de mira. Entre altres, Junts per Catalunya l’ha advertit que és “el conseller que més vagues acumula” i que “alguna cosa falla”. El dirigent republicà ha tret pit de les xifres: “Tenim el número més alt de mestres, i no és el curs que tenim més alumnat. La relació de nombre de mestres per alumnes és la més baixa de la història”. Més enllà de les xifres, Cambray ha afirmat que han fet “tot el possible per evitar aquesta vaga”, que “hem revertit la majoria de les retallades” i que només queden “dos serrells” que acabaran de resoldre en el que queda de legislatura.

conseller cambray Parlament - Joel Codina
El conseller Josep González Cambra durant la sessió de control al Parlament / Foto: Joel Codina

Balcells: "Venen d'anys"

També ha estat protagonista el conseller de Salut, Manuel Balcells, per la vaga sanitària. El portaveu dels comuns, David Cid, l’ha advertit que el sistema “es troba a l’UCI” i li ha recordat que tres dels últims quatre consellers han estat d’ERC, sense que es produeixin “canvis en el model sociovergent”. Cid ha reclamat més professionals i millors condicions. En les seves respostes, el conseller ha admès que la situació és “delicada” i que el “malestar” al sector “és evident i ve de lluny, des de les retallades i després de la pandèmia”. “Són mancances que venen d’anys i que jo me les he trobat en aquests primers cent dies que estic al Govern”, ha assegurat Balcells. S’ha compromès a reunir “totes les forces polítiques i socials” per analitzar “com hem de blindar el sistema des del punt de vista del finançament, del model i dels reptes”.