El Govern de Quim Torra designarà comissionats que s'encarregaran de portar els departaments encapçalats per consellers restituïts que siguin a la presó o a l'exili, segons ha pogut saber El Nacional. Els comissionats s'hauran d'encarregar de la gestió del dia a dia que aquests consellers, absents, no podran assumir.

JxCat ha deixat clar que restituirà els consellers del darrer executiu suspès pel 155 que decideixin mantenir la seva responsabilitat, com és el cas del titular de Presidència, Jordi Turull, i el de Territori, Josep Rull, que estan empresonats al centre penitenciari d'Estremera, o el de Cultura, Lluís Puig, que es troba a Brussel·les pendent de la decisió de la justícia belga sobre l'euroordre emesa per Espanya.

Toni Comín

De la seva banda, ERC va decidir en l'executiva que va celebrar aquest diumenge mantenir també oberta aquesta possibilitat, que de moment afecta només el titular de Salut, Toni Comín, que es troba a Brussel·les i és l'únic que ha expressat la voluntat de seguir al Govern. Comín va intervenir a la reunió dominical de l'executiva republicana per videoconferència i fonts properes a l'exconseller asseguren que la seva valoració del resultat de la reunió va ser "molt positiva".

Això no obstant, per al Departament de Salut, s'havia apuntat el nom de Joan Ignasi Elena. La decisió definitiva al respecte es prendrà a les properes hores ja que el secretari d'Economia i home fort d'ERC al Govern, Pere Aragonès, té previst abordar demà dimarts la darrera proposta a Estremera amb el vicepresident Oriol Junqueras.

Segons la llei de la Presidència de la Generalitat i del Govern, l’executiu pot nomenar comissionats “als quals ha d’assignar un àmbit d’actuació específic” i poden assistir a les reunions del Govern quan hi són convocats. Els comissionats adscrits al Departament de Presidència o el del vicepresident poden tenir la denominació de viceconsellers. La figura del comissionat ja havia estat anunciada en l'executiu de Torra, atès que un dels punts del seu programa contempla crear-ne un per investigar el 155 i revertir-ne les conseqüències. 

Borràs, Calvet i Elvira

Entre els noms que s'apunten per assumir el paper de comissionats figuraria a Cultura Laura Borràs, i a Territori, Damià Calvet, mentre que, per al Departament de Salut, en cas que finalment es confirmi la continuïtat de Comín, seria David Elvira qui assumiria aquest paper.

El comissionat garantirà l'eficàcia màxima en el funcionament quotidià del departament malgrat l'absència dels consellers. Així mateix, en el moment en què es tanqui la instrucció del cas de l'1-O i els consellers empresonats siguin suspesos de càrrec públic o en cas que els nomenaments siguin recorreguts des de Madrid, aquest sistema permetrà que el relleu del conseller es podrà fer efectiu gairebé de manera automàtica.

Restitució del Govern

La restitució dels membres del Govern com a eix argumental de la voluntat de revertir els efectes del 155 va ser un dels compromisos amb què JxCat es va presentar a les eleccions del 21-D. Això no obstant, hi ha hagut alguns consellers que ja abans dels comicis van declinar repetir, com la responsable de Governació, Meritxell Borràs, i el d'Interior, Quim Forn. Tots dos van figurar a les llistes de JxCat, però posteriorment van renunciar a l'escó. Tampoc ha volgut continuar al capdavant d'Ensenyament la consellera Clara Ponsatí, que ja ha reprès la seva activitat a la Universitat de Saint Andrews. De fet, aquest departament ha passat a mans d'ERC en el Govern Torra.

Pel que fa a ERC, ha marcat distàncies amb el discurs de la restitució del gabinet i de fet es va convertir en un argument que va enfrontar les dues candidatures durant la campanya del 21-D. Els consellers Carles Mundó i Dolors Bassa van deixar clar que tot i figurar en les llistes electorals no tenien intenció de repetir. De fet, Mundó ni tan sols va assumir l'acta de diputat després dels comicis, mentre que Bassa hi va renunciar la vigília d'entrar a la presó d'Alcalá Meco. També Meritxell Serret, que es troba a Brussel·les, va abandonar l'escó i ha declinat repetir. Amb tot, aquest diumenge, l'executiva d'ERC ha posat damunt la taula aquesta possibilitat que, no obstant, no ha quedat encara formalment tancada.