El Govern retreu que Catalunya va ser "banc de proves" del que descriu com la "desacomplexada politització de la justícia per part de la dreta espanyola que està portant de nou a una perillosíssima espiral antidemocràtica impròpia d'una democràcia plena". Davant la tempesta provocada per la decisió del Tribunal Constitucional dilluns a la nit d'acceptar les mesures cautelaríssimes exigides pel PP​ per aturar la reforma del poder judicial, la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha advertit que des de Catalunya ja es va llançar el toc d'alerta. "Vam avisar que passaria, que fossin valents, enfrontant-se a l'estat profund, a les institucions judicials segrestades per la dreta extrema", ha advertit.

La portaveu ha insistit que s'està mantenint les institucions judicials amb els mandats caducats "per lluitar contra la  política des de la justícia usant els principals estaments". "El Govern espanyol ha de decidir ara si vol tombar aquesta coalició de la dreta político-judicial o seguir col·laborant amb ella quan els convé", ha insistit.

 

Amb tot, la portaveu ha evitar concretar de quina manera el Govern ha d'actuar per aturar aquest moviment. Com també han fet ERC, Junts i la CUP, des del Govern s'ha insistit que Catalunya va patit els darrers anys les conseqüències de la ingerència de la justícia davant la indiferència de l'Estat espanyol, la qual cosa ha permès que aquest moviment político-judicial se senti fort. "Ja vam avisar que allò era els principi i no ens van creure. Ara s'escandalitzen, però aquí aquesta pel·lícula ja l'hem viscuda. El que està passant és una vulneració plena de la democràcia i les institucions", ha reiterat.

Taula de diàleg

D'altra banda, la portaveu ha sortit de nou a desmentir que el procés independentista hagi acabat, com assegura el president espanyol, Pedro Sánchez, i ha posat com a evidència que això no és així el fet que hi hagi en marxa una taula de negociació entre Catalunya i l'Estat espanyol per acabar amb el conflicte polític.

De moment, però, la taula de diàleg que s'havia de celebrar a finals d'aquest any no té encara data agendada, tot i que la portaveu no ha descartat que es faci la setmana vinent.