Nou suspens. Els catalans valoren la gestió del Govern amb un 4,4 de nota mitjana i la del govern espanyol, amb un 4, segons reflecteix l'enquesta de valoració del Govern i de les polítiques públiques de 2022 que ha publicat aquest dijous el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Paral·lelament, només els simpatitzants d'ERC aproven la gestió de l'executiu català amb una nota mitjana del 5,4. El treball de camp de l'enquesta es va realitzar entre el 2 i el 30 de desembre, tot i que s'han continuat rebent respostes fins al 10 de febrer, amb una mostra final de 5.468 persones. Es tracta del primer estudi que el CEO publica després de la sortida del Govern de Junts per Catalunya —encara que la pregunta demana una valoració "durant el darrer any 2022"—, ja que l'últim baròmetre es va fer durant la crisi de l'executiu.

Així doncs, els simpatitzants d'Esquerra Republicana són els únics que aproven la gestió de l'executiu amb un 5,4 de nota mitjana; mentre que la qualificació de la resta de formacions és inferior al 5: els únics que encara se situen, però, per damunt de la nota mitjana —4,4— són els simpatitzants de Junts per Catalunya (4,8), el PSC (4,7) i En Comú Podem (4,6). En canvi, els de la CUP penalitzen més la gestió governamental amb un 4,1, mateixa nota que els de Ciutadans; mentre que PP (3,3) i Vox (3,2) són els que mostren més rebuig i reticències sobre la gestió del Govern. L'any anterior, l'executiu comptava amb l'aprovació dels votants de tres formacions: ERC, Junts i En Comú Podem. És aquí, precisament, on hi ha les diferències més grans: els simpatitzants dels juntaires valoraven amb un 5,26 la gestió del Govern (del qual van formar part l'any 2021, fins a l'octubre del 2022) i els dels comuns posaven una qualificació similar: 5,25. Ara, el suspenen. Paradoxalment, ha pujat la valoració que en fan els votants del PSC (que en l'última enquesta li atorgaven un 4,61), els de Cs (abans, un 3,67) i també de PP (2,75) i Vox (2,49).

Tot i que la nota mitjana obtinguda és del 4,4, un 53% dels enquestats ha aprovat la gestió del Govern amb un 5 o més; en tant que un 43% l'ha situat entre el 0 i el 4. Té a veure, també, amb què un 9% d'ells li atorga un 0 a l'executiu. Un 4% no ha contestat respecte a la nota de valoració. En l'enquesta de l'any anterior, els que aprovaven el Govern pujaven fins al 62,5%; mentre que els que el suspenien entre el 0 i el 4 es quedaven en un 37%.

L'any passat, els enquestats també van suspendre el Govern, tot i que en aquella ocasió ho van fer amb un 4,85 de mitjana. Ara bé, a parer del director del Centre d'Estudis d'Opinió, Jordi Muñoz, els resultats "no són comparables", atès que hi ha hagut un canvi metodològic entre l'estudi de l'any anterior i el d'enguany. Concretament, ha canviat el mostreig (s'ha fet una selecció aleatòria de quasi 20.000 persones del registre de població de Catalunya), la població de referència i el mode d'administració. Si abans l'estudi s'havia fet a persones majors d'edat que tenien la nacionalitat espanyola, ara la mostra també aplega a persones de 16 anys o més i que no necessàriament tenen la nacionalitat, però resideixen a Catalunya. En paral·lel, el sondeig no s'ha efectuat per telèfon, sinó que els enquestats han pogut respondre-la per Internet o en un qüestionari en paper que han rebut en una carta al domicili d'empadronament. La carta incloïa un codi QR per als que volguessin fer-la online. Per a Muñoz, tampoc és comparable amb l'últim Baròmetre d'Opinió Pública, fet entre el setembre i octubre de 2022, en què la valoració del Govern —en plena crisi— va caure fins al 3,5.

El govern espanyol cau del 4,41 al 4

El govern espanyol també ha suspès en l'enquesta de valoració dels governs del CEO. La nota mitjana que li atorguen els catalans és un 4, quatre dècimes més baixa que l'anterior (4,41). Els simpatitzants del PSC (5,8) i els comuns (5,2) són els únics que aproven l'executiu estatal. Els més propers als partits independentistes suspenen Pedro Sánchez i els seus ministres amb contundència: els d'ERC li posen un 3,9; mentre que la qualificació dels simpatitzants de Junts i de la CUP és d'un 3 i d'un 2,7, respectivament. Entre els partits de la dreta, Ciutadans és el que veu millor el govern socialista i de Podemos (4,2), en tant que els populars situen la nota mitjana en un 3,5 i els de Vox, en un 2,7.

Colau també suspèn amb un 4,3

Encara sobre la gestió dels governs, els ajuntaments són els que reben una millor valoració per part de la ciutadania de Catalunya: la mitjana és d'un 4,9, sent els municipis de menys de 2.000 habitants els que millor veuen els seus governs locals (5,6). La ciutat de més d'un milió d'habitants —només hi ha Barcelona, governada per Ada Colau— és la que rep una pitjor nota: 4,3.

La promoció de la cultura i el català, la política més ben valorada; els punts dèbils, la lluita contra la pobresa i el canvi climàtic

A l'hora de valorar les actuacions del Govern en diferents àmbits, els catalans i catalanes atorguen millor qualificació i només aproven les referents a la promoció de la cultura i la llengua catalana, amb un 5,6; i les polítiques de transport públic i infraestructures, amb un 5. Qui millor nota li atorga a les polítiques de promoció de la cultura i del català són els simpatitzants del PSC (6,1) i dels comuns (6) i només els més propers a la CUP suspenen el Govern en aquesta matèria (4,3). D'altra banda, els enquestats manifesten més dubtes amb les accions de l'executiu català en referència a l'impuls de l'economia i de les empreses (4,4), la lluita contra la pobresa i l'exclusió (4,3) i la lluita contra el canvi climàtic (4,2). De fet, tots els simpatitzants dels partits —inclosos els d'ERC— suspenen el Govern en la lluita contra el canvi climàtic, la lluita contra la pobresa i la seguretat de la ciutadania.

Un 79% considera que el Govern no explica prou bé a la ciutadania el que fa

Un dels suspensos més notables que rep el Govern és en matèria comunicativa. A parer del 79% dels enquestats, l'executiu no explica prou bé allò que fa i per què ho fa. En aquesta línia, només el 19% sosté que sí que es compleix en aquest terreny. Els més joves són els que millor valoren el Govern en aquest aspecte (un 29% dels joves de 16 a 24 anys veu bé la política comunicativa), però l'escletxa s'aprofundeix quan l'edat és més avançada (el 87% dels més grans de 65 anys creu que el Govern no s'explica bé).