Els catalans suspenen el Govern amb un 4,85 de nota mitjana i el govern espanyol amb un 4,41, segons l'enquesta de valoració del Govern i de les polítiques públiques del 2021 que ha publicat aquest dijous el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat. L'enquesta, que s'ha elaborat amb una mostra de 1.500 persones entre el 25 de novembre i el 15 de desembre (durant l'inici de la sisena onada de la pandèmia del coronavirus i poc abans de l'aprovació dels pressupostos tant catalans com estatals), i compta amb un marge d'error de 2,53.

ceo valoración govern

Valoració del Govern / CEO

L'estudi del CEO mostra que, malgrat que la nota mitjana obtinguda pel Govern és de 4,85, el 62,5% dels enquestats situen la valoració de l'executiu per sobre del 5 i el 37% per sota, el 0,4% no ho sap i el 0,1% no contesta, mentre que en el cas del govern espanyol, tot i que la mitjana és de 4,41, el 54,4% l'aprova, el 45,3% el suspèn, el 0,2% no ho sap i el 0,1% no contesta.

ceo valoración govern espanyol

Valoració del govern espanyol / CEO

Els votants de Junts baixen en gairebé un punt la nota que posen al Govern, baixant del 6,14 al 5,28. La CUP també valora pitjor l'executiu dels últims mesos però només lleugerament, restant un 0,09 a la nota. Els anticapitalistes es mantenen així per sota l'aprovat amb un 4,25. I els votants del PP català també treuen nota al Govern de l'últim any posant només un 2,7. La diferència més gran es detecta entre els votants dels comuns, que l'any passat suspenien la gestió del Govern i ara l'aproven amb un 5,25, gairebé un punt més. De fet només donen notes per sobre de 5 els votants d'ERC, Junts i comuns. 

La prioritat del Govern

Una de les qüestions que planteja aquest darrer informe del CEO és: "Segons la seva opinió, el Govern de la Generalitat prioritàriament...". Es donen dues opcions de resposta que són "mirar de resoldre el problema polític entre Catalunya i Espanya" i "gestionar els serveis públics que són competència seva". Un 37,5% dels enquestats creu que el Govern ha de treballar més en la resolució del conflicte polític i un 59,5% en gestionar els serveis públics. 

CEO

Si es miren els resultats segons el record de vot, el CEO revela que un 61,2% dels votants de Junts es preocupa per la resolució del conflicte, d'ERC ho fan un 35,6% i de la CUP un 38,6. Així doncs, la majoria de votants d'ERC i la CUP prefereixen que el Govern destini més esforços a la gestió dels serveis públics.

Govern i pandèmia

D'altra banda, el 63,6% dels catalans enquestats consideren adequades les mesures i les restriccions aplicades pel Govern per fer front a la pandèmia del coronavirus, mentre que el 26,8% les considera insuficients, el 8,3% excessives, l'1% no ho sap i el 0,2% no contesta. D'aquesta valoració de les restriccions destaca la diferència per edat, ja que hi ha més joves que veuen excessives les mesures i més gent gran que les veu insuficients.

L'enquesta pregunta per la valoració de l'actuació del Govern davant la pandèmia en diferents àmbits, i en tots la gestió del Govern de Pere Aragonès queda aprovada sent el més ben valorat el procés de vacunació, amb una nota mitjana de 7,69. El pitjor valorat és l'atenció sanitària als centres d'atenció primària (CAP) amb un 5,61.