La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha advertit al govern de Pedro Sánchez que un acord per fer possible la reforma de la Constitució, com la que proposa el líder socialista per eliminar els aforaments, hauria d'incloure també Catalunya amb "una reforma que solucioni de manera política un conflicte que és polític".

Sánchez va fer pública la seva proposta aquest dilluns en el marc dels cent primers dies de govern. No obstant, la concreció no es farà fins al Consell de Ministres de divendres i a aquesta circumstància s'ha referit Artadi en la roda de premsa del Govern per evitar fixar un posicionament.

En ser interrogada sobre si hauria d'incloure el dret a l'autodeterminació, ha admès que aquest és un dret "irrenunciable". No obstant això, en ser repreguntada també ha insistit que, a parer de l'executiu català, el referèndum té cabuda en l'actual text constitucional.

"Més enllà de reformes, volem entendre què vol dir una solució política per a Catalunya", ha advertit, a més d'ironitzar que si la reforma exprés és possible per aquest tema també ho hauria de ser per a d'altres i que si s'emprèn la reforma, ha d'incloure "aspectes nuclears per a la política catalana i espanyola".

La portaveu del Govern ha replicat a les declaracions del ministre Josep Borrell en el sentit que la reobertura de les delegacions de la Generalitat afecta la imatge d'Espanya i ha retret que el que ha perjudicat la imatge espanyola són les actuacions del govern de l'Estat el darrer any.

En relació a la suspensió dels diputats encausat per l'1-O, Artadi ha admès que encara no hi ha un acord entre els partits independentistes sobre la resposta que cal donar a la interlocutòria del jutge Pablo Llarena. "Ens estan plantejant una solució que no és exactament el que diu el reglament del Parlament, i que no ens correspon", ha advertit.

Així mateix, ha lamentat les especulacions sobre la possibilitat que el judici es retardi a finals d'any, com han apuntat algunes informacions, i ha denunciat que aquests canvis en les previsions creen inseguretat perquè posen en qüestió el dret de defensar davant la falta de certesa sobre el calendari. "Si és cert que està pensant en funció del calendari electoral, donaria més pes a l'argument sobre la manca d'independència judicial", ha lamentat.

En ser preguntada pel fet que diumenge es va haver de canviar el recorregut d'una manifestació espanyolista a la plaça Sant Jaume a causa de la presència de manifestant independentistes, ha subratllat que va ser un canvi acordat amb els organitzadors. "Les manifestacions en la seva amplíssima majoria no generen cap problema", ha replicat subratllant l'eficàcia dels serveis d'ordre i la resposta cívica de la societat catalana.