Nou pas del Govern per restituir la normalitat després de l'aplicació del 155. El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, ha anunciat aquest dijous des de Brussel·les que es reobriran les delegacions del Govern a l'estranger a les grans ciutats europees i als Estats Units i que es farà "immediatament".

En concret, Maragall ha explicat que Catalunya tornarà a tenir representació a ciutats com Londres, Roma, Berlín, Ginebra i als Estats Units (a Washington). A més, ha assegurat que es reobriran "immediatament". De fet, ha detallat que les primeres concrecions podrien arribar ja la setmana vinent i que, com a màxim, les delegacions reobertes tornaran a estar operatives en "dues o tres setmanes".

En una roda de premsa realitzada des de la seu del Govern a Brussel·les, l'única que es va mantenir oberta tot i la intervenció del govern espanyol, Maragall ha explicat que la seva intenció és que hi hagi continuïtat al capdavant de les delegacions. És a dir, que en la "majoria" dels casos els delegats cessats per Rajoy podrien recuperar la feina.

Un desplegament en tres fases

Segons ha explicat Maragall, el desplegament de la conselleria d'Acció Exterior recuperada preveu tres fase. La primera seria la "d'urgència", on es recuperaran aquestes primeres cinc delegacions al Regne Unit, Itàlia, Alemanya, Suïssa i els Estats Units.

La segona fase, de "consolidació" preveu "nova visibilitat" en l'escena internacional amb delegacions, corresponsalies o "enviats específics" a París, Portugal, els Balcans, els Països nòrdics o fins i tot en zones d'altres continents. Aquesta fase es faria en els pròxims dos o tres mesos.

Per últim, la tercera fase serà la d"expansió", que comptarà amb obrir noves seus i tenir "noves figures de presència" en llocs com el Mediterrani, l'Orient Mitjà, el Magreb, els països asiàtics o l'Amèrica Llatina. Aquest últim pas tindria un termini màxim de sis mesos.

Restituir la feina de Romeva

Una de les prioritats del nou Govern de Quim Torra és restituir l'acció exterior que havia dut a terme l'anterior executiu amb el conseller Raül Romeva. En aquest sentit, dimarts passat el Govern ja va acordar aturar la liquidació del Diplocat i aquest dijous s'ha fet un pas més apostant per la reobertura de les delegacions a les grans ciutats europees i també als Estats Units. 

El govern espanyol es va fixar com un dels principals objectius, un cop va aplicar el 155, el tancament de les delegacions a l'exterior en considerar que feien difusió del procés sobiranista.