El Govern que haurà d'entomar el referèndum de l'1 d'octubre ha quedat ja tancat. El nou conseller de Presidència i portaveu del Govern serà el fins ara president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, el regidor del PDeCAT per Barcelona Quim Forn assumirà Interior mentre que Ensenyament quedarà en mans de l'economista Clara Ponsatí. Els nous consellers prendran possessió a les cinc de la tarda.

D'aquesta manera es dona definitivament per tancada la crisi de Govern que es prepara des de fa setmanes i va començar la setmana passada amb el relleu de Jordi Baiget. El president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han comparegut plegats al palau de la Generalitat per anunciar els nous noms de l'executiu amb que el Govern haurà de recórrer el camí fins a l'1 d'octubre, però també els mesos posteriors al referèndum.

Amb Neus Munté, Jordi Jané i Meritxell Ruiz marxa també del gabinet el secretari de Govern, Joan Vidal de Ciurana, que serà substituït per Víctor Cullell, fins ara secretari per al desenvolupament de l'Autogovern. 

DE PREMSA PUIGDEMONT I JUNQUERAS PER INFORMAR DELS CANVIS DEL GOVERN, Laura Gómez

Finalment no hi haurà cap canvi entre els consellers d'ERC. Amb tot, el president i el vicepresident han volgut subratllar que el Govern i els consellers són de JxSí. "Formem un sol equip. Les decisions són compartides, els objectius i la determinació són els mateixos", ha subratllat Puigdemont que, malgrat tot, ha agraït explícitament el suport del PDeCAT i la seva coordinadora, Marta Pascal, per facilitar la remodelació.

Òrgan de coordinació

La crisi de Govern, segons s'ha encarregat d'explicar Junqueras, inclou una reorganització en algunes àrees de l'executiu, que passa per la incorporació de l'àrea de processos electorals -fins ara a Governació- a la vicepresidència. Així mateix s'ha decidit crear un òrgan de coordinació política integrat pel president, el vicepresident, el secretari de Govern i el secretari general de vicepresidència, Josep Maria Jové.

Així mateix, Junqueras ha insistit que les decisions del Govern seran assumides de manera corresponsable per tots els membres de l'executiu.

DE PREMSA PUIGDEMONT I JUNQUERAS PER INFORMAR DELS CANVIS DEL GOVERN, Laura Gómez

Cap raó per cessar els consellers

Puidgemont ha volgut deixar clar que no té "cap raó per cessar" els consellers sortints perquè "han fet una feina exemplar, lleialment" i ha situat el relleu en una decisió personal dels implicats de "fer un pas al costat per haver completat un cicle" i per contribuir al reforçament del Govern. "Motius per al cessament, cap ni un. Han demostrat amb aquesta decisió que s'han guiat sempre amb l'ètica i la responsabilitat", ha insistit.

El president i el vicepresident s'han esforçat a transmetre en la seva compareixença màxima cohesió interna i sintonia entre els socis del Govern. Era una voluntat expressa, il·lustrada amb la mateixa imatge de la compareixença conjunta, dirigida a desmentir les informacions que els darrers dies han apuntat a discrepàncies internes entre els màxims responsables del gabinet.

"Cada una de les decisions que prenem al Govern, cada una d'elles, és una feina sempre compartida, encapçalada per un conseller o una consellera en concret, però és un esforç de tot el Govern. Tots mirem aquesta feina d'equip", ha assegurat Junqueras.

Etapa clau

El cap de l'executiu català ha situat els canvis del Govern en l'etapa clau que encara l'executiu mirant a la celebració del referèndum. En aquest sentit ha agraït el pas endavant dels nous consellers. "Cal molt de coratge i molta determinació. No posen condicions, accepten tota la responsabilitat que els donem", ha destacat.

També el vicepresident ha volgut subratllar les dificultats que haurà de fer front el gabinet fins arribar al referèndum i les maniobres "convencionals i no tan convencionals" orquestrades per part de l'Estat. "Tots en som conscients, cada dia ens posen davant d'aquesta evidència", ha reblat.