El Departament d’Educació presentarà un recurs al Tribunal Suprem contra les tres resolucions del TSJC que obliguen a impartir el 25% de castellà a tres centres educatius més. Així ho ha anunciat la consellera d'Educació, Anna Simó, durant una atenció als mitjans, on ha explicat que ja ha demanat al seu equip que comenci a preparar el recurs. La consellera ha qualificat de "vergonyós" que la Generalitat hagi conegut el pronunciament del TSJC a través de la premsa i ha criticat que l'organisme judicial hagi "volgut avançar-se a la decisió del Tribunal Constitucional sobre la qüestió d'inconstitucionalitat" en relació amb els recursos presentats contra la llei del català a l’escola.

Simó ha assenyalat que, amb aquesta decisió, el TSJC "fa cas omís" de la nova normativa catalana sobre les llengües en l'àmbit educatiu i ha apuntat que no s'ha tingut en compte que el sistema educatiu a Catalunya no s'articula amb assignatures segregades, sinó transversals. En aquesta línia, la consellera ha denunciat que l'organisme judicial "està molt allunyat de la realitat dels centres, una realitat que està condicionada per l'entorn sociolingüístic de l'alumnat". "El TSJC fa política, i ho fa entrant en campanya electoral i deslluint la legislació de la qual ens hem dotat el Parlament i la Generalitat", ha criticat.

Els centres afectats per les resolucions del TSJC

Preguntada per quins centres es veuen afectats per aquests tres recursos del TSJC, Anna Simó ha afirmat que "encara" no sap a quines escoles es refereix. De fet, ha exposat que s'han assabentat de la decisió del tribunal a través dels mitjans de comunicació i que "cap dels procuradors que té la Generalitat" no ha rebut "res" del TSJC. Una acció que ha qualificat d'irregularitat absoluta. Pel que fa als altres dos recursos que han quedat paralitzats a l'espera d'informació complementària, la consellera ha assegurat que "efectivament" també presentaran recursos en cas d'estimar-se. "La justícia no ha d’entrar al model lingüístic i ara estem en una dinàmica que no fa bé a ningú", ha argumentat la consellera.

La consellera accelera el tràmit del nou decret de llengua

A banda, Simó ha demanat al seu equip que comenci "aquest mateix dilluns" el tràmit del nou decret per desplegar un segon títol de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), sobre usos lingüístics en el sistema educatiu, per donar seguretat jurídica als centres educatius. La consellera ha recordat que el primer pas d'aquest procés, que es pot allargar com a mínim entre 5 i 6 mesos, és el d'informació pública, on "tothom podrà fer-hi aportacions".