Al crit de "l'economia catalana va bé", el Govern de la Generalitat ha rebutjat el toc d'atenció que li ha dedicat el Cercle d'Economia en la seva darrera nota d'opinió i on alerta que la situació de Catalunya és preocupant i reclama a l'executiu "coratge polític per liderar canvis". El Govern ha replicat que les dades amb què el Cercle d'Economia sosté el seu toc d'atenció no són les mateixes amb què treballa l'executiu i ha rebutjat el "derrotisme" d'aquesta entitat.

El Cercle va alertar que l’evolució de l’economia catalana els últims vint anys és preocupant i que així ho evidencien els indicadors, segons els quals des de l’inici del segle hi ha hagut un estancament absolut del nivell de vida i un declivi relatiu respecte a Espanya i a Europa. Els empresaris denuncien deficiències molt importants en la gestió de les polítiques públiques bàsiques que comporten pèrdua de competitivitat i un deteriorament dels serveis bàsics; i reclamen un reforma del finançament perquè Catalunya disposi d'un marc fiscal més competitiu.

"Sense triomfalisme"

Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, la portaveu, Patrícia Plaja, ha volgut respondre al Cercle fent valdre l'economia catalana. Tot i assegurar que el Govern no vol ser "triomfalista", ha assegurat que Catalunya té l'atur més baix en 15 anys, inferior al 10%, i per sota de Madrid i de la mitjana espanyola; que l'economia catalana ha crescut sistemàticament per sobre de la mitjana europea des del 2014, tret del parèntesi de la pandèmia, i que Catalunya lidera la captació d'inversió estrangera a l'Estat, la qual cosa serveix per crear llocs de treball. "Podem dir sense ser triomfalistes que l'economia a Catalunya passa un bon moment", ha assegurat.

 

Plaja ha assegurat que el Govern no comparteix les opinions expressades pel Cercle que, segons ha retret, no estan contrastades amb les dades de què disposa l'executiu. "L'economia catalana va bé", ha assegurat la portaveu que ha subratllat que Catalunya està avançant, per la qual cosa el Govern no comparteix "ni l'opinió ni les dades amb què està treballant el Cercle".

En presentar l'informe, el president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, va assegurar que "no tots els mals de Catalunya tenen un origen extern", sinó que "hi ha mancances que provenen de l'actuació de la mateixa política catalana". Guardiola va retreure "manca de lideratge i de coratge polític".

Sense concretar els ajuts als pagesos

Tampoc aquesta setmana el Govern ha concretat els ajuts que dedicarà als pagesos per fer front a la sequera, tot i que la portaveu ha assegurat que per a l'executiu de Pere Aragonès el "sector primari és una prioritat i ho continuarà sent". Plaja ha recordat que demà la consellera Teresa Jordà rebrà els representants dels pagesos, que es concentraran en una nova protesta a Barcelona, i que aquest divendres hi ha una nova reunió de la Taula agrària i allà es concretaran els ajuts.