El Govern ha convertit la presa de possessió del Consell Executiu de Quim Torra i el consegüent aixecament del 155 en un acte d'homenatge als presos polítics. A diferència de la presa de possessió de Torra, els consellers han promès el càrrec en un acte solemne al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, carregat de simbolisme i emotivitat.

En una espai habitualment reservat al Govern, a primera fila i davant dels consellers que havien de prendre possessió, s'hi ha situat els familiars dels polítics i líders independentistes empresonats a Estremera, Soto del Real i Alcalá Meco. Tots ells, encapçalats per l'esposa de Carles Puigdemont, Marcela Topor, han estat rebuts amb un llarg aplaudiment després que Torra i el president del Parlament haguessin accedit al Saló Sant Jordi, on esperaven els nous consellers.

"Avui acaba l'article 155, sense eufòria, perquè som molt lluny d'on hauríem de ser", ha assegurat el president, que en la seva intervenció ha insistit que el Govern assumeix el compromís d'avançar d'acord amb el referèndum de l'1-O i la revàlida del 21-D, és a dir, un estat independent en forma de República. "No serà un camí fàcil. Hi ha interessos molt poderosos que ho volen impedir, ja ho he pogut veure", ha dit.

Entre el públic, cap representant de la CUP. Tampoc de Ciutadans ni el PP, però sí del PSC -el secretari de la Mesa del Parlament, David Pérez i l'exconseller democristià Ramon Espadaler, avui al grup socialista-. També hi era l'expresident José Montilla, assegut junt amb els expresidents Pasqual Maragall -germà del nou conseller d'Exteriors- i Artur Mas. No hi havia cap representant del govern espanyol en funcions, ni el delegat del Govern, Enric Millo, des d'avui en funcions del seu càrrec després del relleu a la Moncloa.

Cartes dels presos

L'acte ha començat amb la lectura de les cartes dels consellers presos, en què renuncien al càrrec, abans que els nous consellers prenguessin possessió. Ha començat la filla de Lluís Puig, l'esposa de Josep Rull, la germana de Toni Comín i l'esposa de Jordi Turull. El darrer ha estat el marit de Carme Forcadel.

"Segurament aquesta és la carta més difícil que mai he escrit", començava la carta del conseller de Presidència. Tots ells han reivindicat la legitimitat del seu càrrec abans de renunciar-hi davant del president i han denunciat el seu empresonament i l'exili. "Demano que no ens oblidin", ha dit l'expresidentadel Parlament, Carme Forcadell.

Sant Jordi de plata

A continuació han pres possessió els membres del Govern, començant pel vicepresident, Pere Aragonès. "Prometeu complir fidelment d'acord amb la llei les obligacions del càrrec que assumiu al servei de Catalunya i amb lleialtat al president de la Generalitat de Catalunya?". A la taula, un Sant Jordi de plata que habitualment presideix la capella del palau.

Quan ha pres la paraula, el president ha llegit un a un el nom i el càrrec de tots els polítics empresonats. "A la presó o a l'exili, el seu exemple és la nostra força, i la seva llibertat i el retorn a casa són el nostre objectiu vital",  ha dit.

Torra ha insistit que la restitució del Govern és l'objectiu de tots ells al Govern. Ha assegurat que els presos polítics són "far del Govern" i exemple que fa obrir els ulls a tot Europa, alhora que ha subratllat el patiment que representa la seva situació per a les famílies.

Per tot plegat, ha agraït al vicepresident i als consellers la determinació d'assumir la seva responsabilitat en aquestes condicions tan complexes. "Nostra serà la responsabilitat i només nostra", ha reblat. 

El president ha evocat els vuit mesos que han transcorregut des de l'1-O, "un acte de compromís cívic i generositat que ens omple d'orgull", i ha insistit en el "mandat republicà" que assumeix el seu Govern "per a tothom", que "ha de servir els 7 milions i mig de catalans".

Diàleg de govern a govern

La crida al diàleg ha estat de nou present en el discurs del president. "President Pedro Sánchez, parlem, enraonem, prenguem riscos, vostès i nosaltres, seiem a la mateixa taula i dialoguem de govern a govern; aquesta situació que vivim no es pot allargar més", ha advertit.

Torra ha explicat que una de les primeres decisions del seu Govern serà una comissió per restituir les lleis socials suspeses pel govern espanyol.

L'acte s'ha obert amb El cant de la senyera. Després de la intervenció dels consellers s'ha interpretat el Ball de l'àliga.

En acabar, el Govern s'ha fet la foto protocolària a la galeria gòtica del palau i s'ha reunit al saló Daurat, mentre al balcó de la plaça de Sant Jaume es penjava una pancarta reivindicativa amb un llaç groc, en què es reclama la llibertat dels presos.