"Primer de tot, defensar la democràcia". "Toca resistir". Aquesta és la prioritat del full de ruta que s'ha marcat el Govern de Carles Puigdemont des de Brussel·les i així s'expressa a la "Carta des de Bèlgica", signada pel president i els consellers Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig, el contingut íntegre de la qual es coneixerà en les properes hores, segons ha sabut El Nacional

Puigdemont i els consellers, establerts a Brussel·les i en situació de llibertat provisional vigilada mentre la justícia belga resol la petició d'entrega cursada per Espanya, anuncien en l'escrit que s'ha posat en marxa una "estructura estable" per coordinar les accions del Govern des de "l'exili". 

En el text expliquen que compliran una doble obligació. En primer lloc, mantenir la legitimitat com a Govern, d'acord amb el resultat de les eleccions del 27-S del 2015, que van elegir un Parlament també legítim, i, en segon, "sostenir la democràcia" davant un Estat que veuen "embogit i descontrolat".

Pulsió violenta del sistema espanyol

L'escrit censura amb duresa l'actitud de l'Estat espanyol i fins i tot la tolerància de la Unió Europea davant els "abusos" contra les demandes catalanes. Però advoca perquè la reivindicació independentista mantingui el to cívic i pacífic: "No ens deixem arrossegar per la pulsió violenta que impera en bona part del sistema polític espanyol, perquè és l'únic àmbit en què segur que perdrem", s'afirma en l'escrit, segons ha sabut aquest diari.

El full de ruta per als propers dies passa per "Defensar la democràcia"; "toca resistir, perseverar i continuar defensant la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra història". "Toca foragitar democràticament de les nostres institucions els qui se les han volgut fer seves amb un cop d'estat", s'afegeix en al·lusió al govern de Mariano Rajoy i els seus aliats polítics, el PSOE i Cs, que han avalat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per prendre el control de l'autonomia. 

L'altre objectiu capital és "aconseguir l'alliberament dels presos polítics que té segrestats d'Estat espanyol", és a dir, el vicepresident Oriol Junqueras, els set consellers i conselleres i els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, empresonats a Madrid. Per això, es fa una doble crida la ciutadania a participar a la manifestació del dissabte a Barcelona i a les eleccions del 21 de desembre, convocades pel president del govern espanyol.