El Govern decidirà "en les properes setmanes" si obre un expedient sancionador pel cas dels presumptes assetjaments al departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència durant l'etapa del conseller Alfred Bosch. Ha demanat per això un informe als serveis jurídics.

El consell executiu ha rebut aquest dimecres l'informe de la Inspecció General del Govern sobre el cas. L'escàndol implica a l'excap de gabinet del conseller, Carles Garcías, que presumptament hauria assetjat algunes treballadores, i va provocar la dimissió de Bosch. El Govern va obrir una investigació per aclarir per què no es va activar en el seu moment el protocol per a la prevenció, actuació i resolució de situacions d'assetjament sexual.

L'informe de Funció Pública proposa que el Govern sancioni l'exconseller Bosch i l'exsecretària general Mercè Salvat. La investigació interna conclou que Bosch i Salvat sabien que l'excap de gabinet del conseller podria haver estat assetjant diverses companyes del departament abans que el cas es fes públic. Bosch va activar els protocols el mateix mes de març, a la investigació se li retreu que no actués abans.

Ara, el Govern ha de decidir si opta o no per incoar un expedient sancionador. Bosch, però, ja no treballa per l'administració pública, perquè va dimitir. Per la seva banda, Salvat ara treballa per a la conselleria de Salut.

L’informe sobre el presumpte cas d’assetjament sexual que es va registrar al Departament d’Exteriors conclou, segons ha pogut saber ElNacional.cat, que tant l’aleshores conseller Alfred Bosch com la seva secretària general, Mercè Salvat, eren coneixedors dels fets però van incomplir amb el seu deure d’activar el protocol per a la protecció efectiva de les presumptes víctimes, la qual cosa vulneraria els principis ètics i regles de conducta dels alts càrrecs establerts pel Govern.

El presumpte assetjament sexual, del qual es va acusar a l’aleshores cap de gabinet del conseller, Carles Garcias Hernández, i que va provocar el cessament de Bosch el passat 9 de març, va ser també conegut i investigat per un alt càrrec del vicepresident Pere Aragonès, Lluís Juncà, segons s'assenyala en l'informe.

Les dades recollides en l’informe avalarien que Carles Garcias, mentre ocupava el càrrec de cap de gabinet, hauria pogut protagonitzar conductes constitutives d'assetjament sexual contra treballadores del departament, atès que no han estat desmentides per cap de les persones a qui s'ha requerit informació. Així mateix, confirmarien que el conseller Bosch i la secretària general del departament, Mercè Salvat, van tenir coneixement d’aquesta situació i van contactar amb treballadores de la conselleria però no van activar els protocols corresponents.

En relació amb la intervenció de l’alt càrrec de vicepresidència, l’informe assegura que Juncà hauria obert una “investigació informal” que s’hauria fet també al marge del protocol vigent del Govern per a la investigació d’aquestes situacions. En relació amb aquest tema, s'assenyala que, un cop consultats per la Inspecció, Salvat i Juncà no han desmentit aquesta informació, però tampoc han donat resposta als requeriments que se’ls han adreçat.