La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha informat que aquest mateix matí s'ha aprovat en el marc del Procicat una resolució per la qual es prohibeixen els botellons a tota Catalunya, és a dir, el consum compartit de begudes alcohòliques a la via pública i la resta d'espais oberts al públic.

 

Budó ha explicat que correspon als ajuntaments la vigilància i control d'aquesta prohibició. L'incompliment se tipificarà com a sanció greu, des de 3.000 fins a 15.000 euros de multa.

Fins ara hi havia diferents municipis que havien fixat les prohibicions sobre les botellades i amb aquesta resolució del Procicat es dona, segons la consellera, "marc i cobertura" legal als municipis que no ho tenien regulat.

Pla de xoc

Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, la consellera no ha volgut avançar més informacions sobre les restriccions que dilluns va apuntar el president, Quim Torra, que es podrien aplicar en cas que no es redrecin els brots.

Ha anunciat que el Govern presentarà aquesta tarda un pla de xoc, amb un marcador epidemiològic que estableix uns nivells d'alerta i en funció d'aquest es fixen les mesures a aplicar. "L'evolució de les dades serà cabdal. Si les dades epidemiològiques no són bones haurem de prendre mesures més dràstiques", ha insistit.

Araganès Torra Budo Consell Executiu coronavirus / Jordi Bedmar

Aragonès, Torra i Budó durant la reunió de Govern / Jordi Bedmar

Malgrat aquestes crides d'alerta de Torra sobre els rebrots de la Covid-19, Budó ha insistit que Catalunya és un destí turístic responsable i que "tots els hotels i allotjatments turístics responen amb totes les mesures de seguretat i la gent pot fer vacances a Catalunya tranquil·lament". Ha explicat que el Govern ha impulsat una campanya internacional per explicar que Catalunya és una destinació segura.

En relació a les sortides de la població per fer vacances, ha admès que no serà evitable perquè no hi ha restriccions de mobilitat i per tant el Govern es limita a demanar que aquests "siguin responsables".

En relació a les crítiques que ha rebut la consellera de Salut, Alba Vergés, i les peticions de dimissió que s'ha plantejat contra ella, Budó ha assegurat que compta amb la confiança del president i ha posat com a mostra el fet que van compartir ahir una reunió amb els resposables d'hospitals catalans.

Budó ha explicat que davant possibles rebrots el Govern s'ha adherit a un sistema de possible compra centralitzada que es duria a terme per part dels estats.