El Govern vol gestionar l'ingrés mínim vital del govern espanyol i per tal d'aconseguir-ho presentarà un recurs d'inconstitucionalitat. Ho ha anunciat aquest matí el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que ha assegurat que la competència per gestionar aquest tipus de prestacions és del Govern de la Generalitat.

El Homrani, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha destacat que amb la mesura el que es pretén és recuperar les competències i evitar, alhora, que es repeteixi la gestió i pagament dels ERTO, que és a mans del govern espanyol. El conseller ha destacat que hi ha una base jurídica per presentar el recurs d'inconstitucionalitat. "Les competències de prestacions no contributives són de la Generalitat", ha insistit.

 

Fins a 1.015 euros

L'ingrés mínim vital es va posar en marxa el 15 de juny passat, una prestació que va dels 460 a un màxim de 1.015 euros, de la qual es calcula que es poden beneficiar fins a 100.000 famílies catalanes. Unes 7.000 famílies ja l'haurien rebut d'ofici.

El Govern, segons ha explicat El Homrani, ha demanat formalment almenys en dues ocasions el traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital, peticions que han estat desateses. El conseller ha criticat la manca de voluntat del govern espanyol de negociar i coordinar-se amb la Generalitat. Al seu parer, és necessària una finestreta única per gestionar l'ingrés mínim del govern espanyol i la renda garantida de ciutadania, competència del l'executiu català. "La nostra prioritat és que les persones no es perdin i hagin de fer massa tràmits. Hem de fer-ho fàcil i eficient”, ha insistit.

Al Consell Executiu

El Govern està preparant el recurs d'inconstitucionalitat, encara que no ha pogut concretar si entrarà al pròxim Consell Executiu o s'haurà de deixar per al primer després de l'estiu.  El conseller El Homrani ha admès que amb l'ingrés mínim vital s'estalviaran una part de fons de la renda garantida, que es podran destinar a aquells que no es puguin beneficiar de la prestació del govern espanyol.

El Govern recorda que l’Estatut disposa que, en matèria de seguretat social, correspon a la Generalitat la competència compartida del desplegament i l’execució de la legislació estatal, llevat de les normes que configuren el règim econòmic, i en concret, la competència en el reconeixement i la gestió de les pensions no contributives.