La problemàtica de la pobresa energètica sembla haver-se-li girat en contra al Govern. Tots els grups de l’arc parlamentari han carregat aquest dimarts contra els de Carles Puigdemont per, en paraules del diputat de CSQP Joan Coscubiela, haver utilitzat la sentència del Tribunal Constitucional “per no actuar” en aquesta matèria.

L’òrgan jurídic ha estat molt denigrat en els últims dies per persones de l’executiu i del grup parlamentari de Junts Pel Sí, després de tombar dos punts del decret aprovat per l’aleshores govern d’Artur Mas, amb l’objectiu d’impedir que es tallés el subministrament de llum, aigua o gas a les persones més vulnerables. Les múltiples declaracions han acabat en un efecte boomerang.  

Allò que critica l’oposició és que al marge del decret, el 2015 ja s’havia aprovat una llei, gràcies a una ILP ciutadana, que segons els cupaires “és més garantista” i “molt potent”, i fins ara no s'ha desplegat. Més enllà d’això, han apuntat que hi ha vies que han existit sempre i no s’estan utilitzant prou, com la que la Generalitat pagui les factures a qui no arribi a final de mes.

Davant els rumors que apunten que un cop desenvolupada aquesta llei, el Govern espanyol pugui portar-la, com ha fet amb el decret, al TC, i que aquest la suspengui, la jornada d’avui ha demostrat que no hi ha unitat, almenys independentista, de cara a com afrontar-ho. Si bé la CUP reclama desobediència, els junters ja han insinuat que res d’aquesta via i que seguiran buscant les fórmules dins la legalitat espanyola per garantir l’objectiu.

Pagar factures

Una de les mesures que han apuntat tant des del PSC com des de Ciutadans és el pagament de les factures que les persones en situació de vulnerabilitat deguin a les companyies.

En aquest sentit, la portaveu dels socialistes al Parlament, Eva Granados, ha retret al Govern que no compto amb una previsió de despesa en matèria social per tal d’assumir les factures de les famílies que no hi poden fer front. Granados creu que s’està “desobeint el Parlament” al no fer-ho.

Fins ara, del fons de pobresa energètica que havia pressupostat la Generalitat només s’ha gastat un 22% del total. De 5 milions, se n’han fet servir 1,1. I això, pel portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, demostra que “no només ha existit una mala tècnica legislativa, sinó una defectuosa gestió dels recursos”.