El Tribunal Constitucional ha estimat parcialment el recurs del govern espanyol en contra del decret de pobresa energètica de juliol del 2010 que va aprovar el Codi de Consum de Catalunya, perquè, entre altres raons, impedeix que les companyies subministradores tallin per impagament de les factures, l'aigua, l'electricitat i el gas a les persones en situació de vulnerabilitat econòmica. Per tant, prohibeix al Govern català protegir i garantir aquest subministrament a les famílies que més pateixen. 

L'executiu espanyol va recórrer el text en entendre que envaeix la competència estatal en matèria de règim energètic. Mentrestant, la Generalitat considera que es tracta d'una competència compartida en virtut de l'article 133.1 de l'Estatut. La sentència del tribunal diu a més a la Generalitat que la seva norma contravé també la legislació de l'Estat pel que fa a la protecció dels consumidors vulnerables, que consisteix en el finançament de part del preu del subministrament. 

L'Estat ha optat “per la protecció del consumidor vulnerable mitjançant un sistema de bonificació a través del finançament de part del preu del subministrament de l'electricitat i del gas i no mitjançant l'establiment de prohibicions de desconnexió del subministrament respecte a aquests clients en períodes crítics, o en uns altres”, argumenta el TC. D'aquesta manera, el TC considera que la mesura per a la protecció dels consumidors vulnerables aprovada per l'executiu català és inconstitucional en algunes de les seves previsions, i les anul·la.

Aquesta regulació estatal abasta tot el territori de l'Estat i suposa una “clara opció” per un model de protecció del consumidor vulnerable diferent d'uns altres. La Generalitat no pot, per tant, triar aquests altres models, segons el Constitucional.

Reaccions

Les reaccions per aquesta decisió no s'han fet esperar, sobretot, a través de Twitter. És el cas, per exemple, del vicepresident del Govern i conseller d'economia, Oriol Junqueras, qui ho ha titlla d'injustícia. De fet, la consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, ha assegurat que el govern no permetrà que es talli la llum o l'aigua a les persones vulnerables. També la diputada de la CUP, Anna Gabriel, ha insistit en la desobediència.

De fet, el Govern seguirà garantint el subministrament, ja que s'empara en la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, que es va aprovar el juliol al Parlament, atès que una llei té rang superior al decret.