Discrepància en com afrontar les suspensions del Tribunal Constitucional i crítica amb la boca petita al Govern per no haver desplegat la llei sobre pobresa energètica aprovada unànimement pel Parlament el 2015. El diputat de la CUP Albert Botran ha assegurat que “el combat contra la pobresa avui o d’aquí a uns dies passarà per desobeir el Tribunal Constitucional”.

La desobediència apuntada per Botran és “un avançament” al que es tractarà en “una qüestió de dies”, i és que el govern espanyol recorrerà la llei del 2015, després que ha aconseguit, a partir d’un recurs al TC, que es tombin dos punts del decret de fa un any de l’executiu català. La decisió del tribunal impedeix, al·legant que no és competència de la Generalitat, que es frenin els talls de subministrament de les companyies a les persones en situació de vulnerabilitat.

“Hem de saber què implicarà topar amb l’Estat i desbordar-lo”, ha reblat, mentre anunciava la voluntat del seu grup de presentar una proposta de resolució perquè el ple en voti el desplegament, un aspecte que ja va aprovar-se en el ple sobre la pobresa. El cupaire ha considerat que és una llei “molt potent”, “garantista” i, de fet, té un rang més elevat que no pas el decret suspès parcialment.

Negant que les decisions del TC afectin només els independentistes, Botran ha defensat que es tracta d’un atac contra “les necessitats més bàsiques”. Per això ha emplaçat qualsevol grup de la cambra catalana a donar suport al text que presentaran.  “És evident que aquest tribunal no deixa governar-nos”, ha conclòs, i ha admès que desobeir en pobresa energètica comportarà “conflictes amb grans empreses”.

JxSí la descarta

“De moment no ens hem plantejat la desobediència”, ha afirmat el diputat de Junts Pel Sí Roger Torrent, excusant-se en què encara hi ha l’oportunitat de desenvolupar el reglament de la llei del 2015 sobre pobresa energètica. “Seria anticipar-nos”, ha reblat.

La concreció d’aquesta llei hauria d’estar feta per aprovar “en breu”, segons ha avançat el junter. De fet, en el ple sobre la pobresa el Parlament va marcar l’exigència al Govern que fos abans del 6 de maig. “Hi ha el compromís”, ha apuntat.

En cas d’una nova suspensió del TC, Torrent ha insinuat que la via que es plantegen és trobar altres fórmules dins la legalitat espanyola que permetin complir amb els objectius del decret i de la llei, que són garantir la llum, gas i aigua a les persones en situació de pobresa.

Ciutadans

La culpa és de les administracions catalanes i espanyoles, i no del TC. Pel portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, “la llei marc estatal és poc precisa i la catalana estava al marge de les competències” i, per tant, es tracta d’un problema “de coordinació i lleialtat” entre ambdues institucions.

Com la resta de l’oposició aquest matí, Carrizosa ha criticat que el Govern no hagi desenvolupat el reglament de la llei de pobresa energètica, en comptes del decret. A més ha reivindicat que d’un fons de 5 milions que es va destinar per combatre-la “només s'hi va destinar el 22%” del total. “No només ha existit una mala tècnica legislativa, sinó una defectuosa gestió dels recursos”, ha assegurat.