El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, ha aprofitat el primer acte del seu viatge oficial a Mèxic per anunciar que el Govern vol obrir una delegació al país, com a porta d'entrada a Amèrica Llatina. "Ja veurem exactament quan es pot fer i en quines condicions però ho tenim bastant decidit", ha dit Bosch en una conferència a l'Orfeó Català de Ciutat de Mèxic que alguns assistents han fet servir per reclamar ajudes per compensar la difícil situació econòmica de l'entitat centenària.
Davant d'aquestes proclames el conseller ha demanat comprensió: "Tot just ara ens acabem de recuperar del 155", ha dit. Després d'escoltar una acadèmica acusant l'ambaixada espanyola d'estar darrere de la suspensió d'un acte sobre sobiranisme català, Bosch ha exigit a la diplomàcia espanyola que "deixi d'interferir amb la llibertat acadèmica".
D'aquesta manera, el Govern ha començat a concretar el recent anunci d'aprovar en les pròximes setmanes un decret per obrir delegacions fora d'Europa. Exteriors vol tenir presència a llocs on mai ha arribat, com Llatinoamèrica, ha dit Bosch aquest diumenge a la capital mexicana. Davant d'una trentena d'assistents, el conseller ha assegurat que aquesta decisió no es pren per "gastar diners" tal com, diu, afirmen "alguns" sinó que es tirarà endavant amb "voluntat d'estalvi" i amb l'ànim de defensar els drets dels catalans a l'estranger.
En aquest punt, ha afirmat que posaran l'accent en el vot exterior a Mèxic on, en les últimes eleccions de les 15.000 persones censades només van poder votar 250. Per això, ha demanat a les autoritats espanyoles que "tractin molt millor" aquesta qüestió. "El vot pregat és inacceptable, des de quan has d'anar a suplicar el vot? És un dret fonamental que s'hauria de garantir", ha dit.
A més de la defensa d'aquest dret, ha afirmat que l'oficina treballarà per millorar les relacions amb la cultura, els centres formatius, l'esport, el turisme, el comerç i la política mexicana. "És una obligació del Govern de Catalunya estar present als cinc continents", ha expressat Bosch.
La petició de l'Orfeó
En la seva segona visita a l'Orfeó de Mèxic, Bosch s'ha mostrat "emocionat" de tornar a aquesta entitat fundada l'any 1906 i de palpar una història "plena de dolor i de superacions". "Hi ha un tros de la història de Catalunya aquí que cal cultivar", ha dit, i per això, ha considerat, s'haurien de digitalitzar tots els arxius. "Perdre-ho seria gairebé delictiu", ha afegit.
En el torn de preguntes els membres de l'entitat han posat el crit al cel i han demanat ajuda per salvar una entitat que cada cop té menys socis i que va veure com l'aplicació de l'article 155 i la suspensió del Govern català es traduïa en una reducció de subvencions. Una de les propostes que han sorgit entre el públic ha sigut la de promoure la relació entre l'Orfeó i la Universitat Oberta de Catalunya, seguint el model de cooperació entre la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) i l'Ateneu Espanyol a Mèxic.
El titular d'Exteriors ha contestat a les protestes recordant que "la Generalitat va deixar d'existir durant uns mesos" el 2018: "És més fàcil destruir que construir", ha afirmat. "Durant aquell temps les ajudes que es podien donar des del govern el ministeri de torn no les va signar", ha explicat, tot demanant "comprensió" i recordant que el Departament que dirigeix "tot just ara" s'ha recuperat dels estralls del 155.
Per fer front a les crítiques dels presents, ha demanat "excuses" i ha volgut transmetre esperança en aquests "moments difícils" fent al·lusió als discursos que dels polítics independentistes empresonats i processats per l'1-O. "No ens podem rendir, no tirarem la tovallola", ha promès Boch. El president de l'Orfeó Català de Mèxic, Rafael Vidal, ha qualificat la intervenció del conseller de molt "dignificant" i ha assegurat als assistents que el procés català "no pararà": "Ho tornarem a fer", ha dit citant al president d'Òmnium Cultural empresonat a Soto del Real, Jordi Cuixart.
Bosch demana a l'ambaixador espanyol que respecti la llibertat acadèmica
Una de les assistents i filla d'un expresident de l'Orfeó, Anna Rivera, ha aprofitat la seva presència a la conferència per denunciar que un acte acadèmic sobre el sobiranisme català a l'Institut Nacional d'Antropologia i Història (INAH) es va haver de cancel·lar després que l'ambaixador espanyol al país pressionés membres del govern mexicà. Davant d'aquests fets, Bosch ha exigit a Juan López-Dóriga Pérez que s'ocupi de "problemes importants" que depenen d'ell com el vot exterior i que "deixi d'interferir amb la llibertat acadèmica", ha reblat, en unes paraules que han rebut l'aplaudiment del públic present.
El conseller d'Acció Exterior s'ha abstingut de criticar l'actitud del govern mexicà que, segons ha assegurat Rivera, va frenar un acte per por al conflicte diplomàtic. Bosch només ha tingut bones paraules per l'Executiu i ha recordat l'exigència de perdó pels abusos comesos durant la conquesta que el president Andrés Manuel López Obrador va fer arribar al rei Felip VI via carta. Segons ell, el Govern sí que reconeix el genocidi que es va produir durant la colonització. "És una veritat històrica demostrada", ha dit.
És més, ha fet referència als 80 anys de l'aniversari de l'arribada dels primers exiliats republicans a Mèxic per assegurar que, amb l'obertura de la delegació, es continuarà aquest camí "democràtic", de respecte a les "llibertats" i "a la pluralitat lingüística i cultural" entre Catalunya i Mèxic.
En honor a l'Orfeó, una entitat que segueix oferint classes de català i acollint un cor de cantaires, l'acte s'ha conclòs amb Els Segadors i visques a Catalunya i a Mèxic.