El Govern crida a votar diumenge massivament per evitar una victòria de la ultradreta i "la seva mania persecutòria contra Catalunya". La portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, ha respost així a les declaracions del candidat de Vox, Santiago Abascal, que en un esmorzar organitzat per Europa Press ha garantit una intervenció "sostinguda" a Catalunya, en cas que el seu partit arribi a l'executiu espanyol, davant del "155 d'acudit" que va executar el PP.

Abascal ha assegurat que “no té cap dubte” que les tensions polítiques tornaran si la dreta i l’extrema dreta aconsegueixen arribar al govern, i en ser preguntat sobre si es pot repetir una situació similar a la de 2017, ha assegurat que pot ser “pitjor”, atès que la seva proposta és multiplicar la mà dura contra Catalunya.

Omplir les urnes

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, Plaja ha assegurat que les declaracions d'Abascal no són "cap sorpresa" i que el Govern és conscient que si poden compliran les seves amenaces, si cal, saltant-se el marc legal. "Volen acabar amb els grans consensos del nostre país. Són els de la Una grande y libre. Però ara, a diferència de fa 80 anys, es pot evitar omplint les urnes. Tots podem anar a votar diumenge. Som a temps d'evitar-ho", ha emplaçat. 

La portaveu ha garantit que, en qualsevol cas, el Govern treballarà per "defensar els drets i per seguir conquerint els que encara no estan assentats"; ha assegurat que l'executiu té "força" per fer-ho i per aconseguir el "dret de les dones a viure sense por, el dret a estimar a qui es vulgui com es vulgui, el dret a l'habitatge, a protegir el model d'escola catalana i tants altres drets".

Precisament, a la reunió d'avui el Consell Executiu ha aprovat crear una comissió de seguiment de les iniciatives normatives de l'Estat amb l'objectiu de "blindar les competències de la Generalitat davant el govern espanyol". La comissió servirà per prevenir i lluitar contra la invasió de competències, es reunirà un cop al mes i si es detecten ingerències, actuarà de manera immediata. La comissió, on tindrà un paper clau la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, dependrà de la consellera de la Presidència.

Sentència català

La roda de premsa ha servit per presentar el pla de lectura aprovat pel Govern de la Generalitat i ha comptat amb la presència de la consellera d'Educació, Anna Simó, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Això ha permès Simó valorar les resolucions del TSJC que obliguen a impartir el 25% de l'ensenyament en castellà a tres centres més, que avui s'ha comunicat formalment. La titular d'Educació, que ha especificat que la sentència afectarà dos dels centres, atès que el tercer ja no té l'alumne afectat, ha retret que "el TSJC s'està excedint en les seves funcions i està suplantant funcions del legislatiu i l'executiu"; que no hauria d'immiscir-se en temes pedagògics; que les seves decisions van en contra del marc legal existent a Catalunya; i que les sentències no són fermes i el Govern recorrerà davant del Tribunal Suprem. "Tal com temíem, el TSJC ha volgut entrar en campanya i ho ha fet.", ha reblat la consellera.

Pel que fa la decisió que la querella del president Pere Aragonès per l'espionatge de Pegasus es quedi a un jutjat de Barcelona, la portaveu ha assegurat que el Govern està "moderadament satisfet" que no vagi a l'Audiència Nacional, que no té "cap interès a arribar al final d'aquest tema". "Confiança en justícia espanyola? Poca", ha insistit Plaja.