El Govern ha aprovat en la reunió d'aquest dimarts un acord marc per impulsar mesures en un termini de temps “el més breu possible” i en tots els àmbits de les seves competències per aturar l’activitat dels grups neofeixistes a Catalunya, en compliment de la resolució del Parlament Europeu sobre l’auge de la violència neofeixista a Europa. Més concretament, la consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha anunciat que el Govern posarà en marxa accions contra la Fundació Francisco Franco per garantir el compliment d'aquest mandat i de la legalitat vigent.

Aquestes iniciatives, adoptades a proposta del president, Quim Torra, s'han activat una setmana després que va transcendir la voluntat de la Fundació Francisco Franco d’expandir-se a Catalunya.

L’executiu ha constatat que aquesta fundació té com a finalitat difondre la figura del dictador i contribuir a la projecció del seu ideari, i considera que aquests objectius no s’ajusten a les finalitats d’interès general exigides per l’ordenament vigent per a l’exercici del dret de fundació i contradiuen la legislació sobre memòria històrica, per la qual cosa posarà en marxa les “iniciatives necessàries” per fer efectiu el mandat de la resolució del Parlament Europeu i la legalitat vigent, segons ha explicat Artadi. 

La resolució del Parlament Europeu, del 25 d'octubre del 2018, alerta sobre l’increment de l’activitat dels grups neofeixistes i neonazis a Europa a més de denunciar que aquests grups inciten a la violència i l’odi.

El text de la cambra europea dedica alguns apartats a l'Estat espanyol i recorda que membres dels grups feixistes Falange, Alianza Nacional i Democracia Nacional van ser detinguts i condemnats pel Tribunal Suprem arran de l’atac al Centre Cultural Blanquerna de Madrid durant la Diada del 2013. Així mateix recull que s’està investigant dotze membres de l’organització neonazi Hogar Social Madrid per incitar a l’odi; que l'any 2016 SOS Racisme va documentar 309 casos de violència xenòfoba i que el president d’aquesta organització ha rebut amenaces de mort.

Igualment es fa ressò de la decisió de traslladar les restes de Franco del Valle de los Caídos, que descriu com un lloc de peregrinació de l’extrema dreta.

 

De la seva banda, el Govern recorda en l'acord marc que la cambra europea ha expressat la condemna cap a les entitats que duen a terme activitats de promoció o enaltiment d’idearis neofeixistes i la impunitat amb què actuen, i ha reclamat als Estats membres que impulsin actuacions en àmbits com la cultura, l’ensenyament, els mitjans de comunicació social, els cossos i forces de seguretat, l’administració de justícia i l’esport dirigides a combatre l’auge de la violència neofeixista a Europa.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat a través d'una piulada que "fer apologia d'una dictadura és contradictori amb la democràcia i els valors de pau i llibertat":