El conseller de Relacions Institucionals, Ernest Maragall, i la ministra d'Administracions Territorials, Meritxell Batet, han formalitzat aquest dimarts l'acord pel desistiment dels recursos d'inconstitucionalitat presentats pel govern popular de Mariano Rajoy contra les lleis catalanes d'habitatge. Ho han fet amb la firma de l'acord a la seu del departament d'Exteriors del Govern, on també s'ha posat en evidència les diferències entre els dos exercutius.

En declaracions a la premsa després de la reunió, Batet ha volgut posar èmfasi en l'acord i ha assegurat que el ministeri està estudiant tots els altres recursos d’inconstitucionalitat. En aquest sentit, ha assegurat que "la intenció és continuar estudiant recursos, prioritzant les lleis socials" i ha avisat que "estudiarem lleis com la del canvi climàtic o l’agència de protecció social". 

Per la seva banda, Maragall també s’ha mostrat satisfet pel fet que s’hagi arribat a un acord per recuperar part d'aquestes lleis d'àmbit social, però ha avisat que "fins que no hi hagi concrecions en el camp de la llibertat ni de la verificació democràtica dels ciutadans no podrem considerar que hi ha normalitat". A més, ha assegurat que en el camp de la recuperació de "drets perduts" encara hi ha molt camí per córrer.

En aquest sentit, el conseller ha avisat que no s'ha arribat ni al 10% dels acords que caldrien per recuperar totes les lleis recorregudes per Rajoy i ha titllat la formalització de l'acord d'aquest dimarts de "concrecions modestes". Tot i això, Maragall ha defensat la necessitat de seguir arribant a acords en aquest àmbit, ja que ha apuntat que "millorar la vida de la població és la nostra obligació". 

Desistiment parcial

La signatura entre Maragall i Batet ha estat només la formalització de l'acord al que havien la conselleria de Territori i el ministeri de Foment i que ja va anunciar el conseller Damià Calvet la setmana passada. Ara només queda que aquest divendres es dugui el text a la reunió del Consell de Ministres perquè s'acabi de retirar el recurs i es recuperin les dues lleis implicades. 

Tot i això, serà una recuperació parcial ja que el govern de Pedro Sánchez mantindrà una part del recurs. Concretament la part relativa a les subrogacions amb hipoteques i les dacions en pagament, perquè consideren que és competència de l'Estat. "L'expropiació no és competència de la comunitat autònoma", ha avisat la ministra, que s'ha compromès a impulsar una llei en aquest sentit des del govern de l'Estat. 

Malgrat aquest desistiment parcial, el Govern assegura que l'acord donarà "molt marge" a la Generalitat per "evitar desnonaments". Així, les parts que es recuperen permetran a la Generalitat la mediació en casos de desnonament, que sigui obligatori el reallotjament per part dels grans tenidors amb un lloguer social i que es pugui expropiar els edificis buits durant més de dos anys als grans tenidors.