El president Quim Torra ja ha fet públic el seu Govern; entre els nomenaments de consellers hi ha els empresonats Jordi Turull i Josep Rull, a les conselleries de Presidència i Territori, i els exiliats Toni Comín i Lluís Puig, a Salut i Cultura. La decisió de restituir aquests consellers no ha agradat gens al govern espanyol, que ja ha fet públic un comunicat oficial titllant-ho de "provocació" i amenaçant de vetar aquests nomenaments.

"La proposta de nous consellers de la Generalitat de Catalunya que ha fet el seu President demostra que la voluntat de diàleg expressada ahir en la carta que es va remetre al president del govern espanyol no era sincera". Amb aquesta duresa comença el text; desestimant la proposta de diàleg que va fer aquest divendres el president Torra on demanava a Rajoy dialogar sense condicions.

Segons l'executiu de Rajoy, aquest nou Govern "és una provocació perquè diversos consellers es troben fugits de la justícia o en situació de presó provisional". La missiva adverteix que el govern espanyol, a través del seu Secretariat, analitzarà la viabilitat del Govern de Torra "ateses les circumstàncies personals d'alguns dels designats".

L'Estat assegura que Torra no vol tornar a la "normalitat"

L'Estat considera que Quim Torra "ha desaprofitat una oportunitat de demostrar la seva voluntat per recuperar la normalitat", assegura que les seves decisions són una mostra de "voler mantenir la confrontació amb l'Estat i la majoria de la societat catalana". Finalment, el comunicat recorda: "Tant el Govern de la nació, com les forces polítiques constitucionalistes fa temps que exigeixen al senyor Torra que posi el punt final a aquesta confrontació política".

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ja va anunciar en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres que actuaria en cas que es confirmés la restitució dels consellers que són a la presó.

D'altra banda, cal recordar que tant el decret de nomenament dels consellers com el decret en què es concreten les competències de cada departament no entrarà en vigor fins que es publiquin al DOGC, que es manté sota el control del govern espanyol per l'aplicació de l'article 155.