El govern espanyol no ha assistit a l'acte de presa de possessió del 131è president de la Generalitat, Quim Torra. És la primera vegada que l'administració espanyola ha quedat fora d'una presa de posessió de president de la Generalitat des de 1977, quan Josep Tarradellas va tornar de l'exili.

El motiu seria que des de la Generalitat s'ha intentat "imposar el nivell de la delegació governamental, cosa que no s'ha acceptat", exposen les fonts consultades. Com explicava aquest diari, la celebració s'havia convertit en un nou pols amb el govern espanyol i el delegat, Enric Millo, que reclamaven dir-hi la seva sobre l'organització de l'esdeveniment i sobre la presència de l'Estat.

En aquest sentit, des de l'executiu espanyol retreuen al president que el model d'acte organitzat per la Generalitat "degradi la pròpia dignitat de la institució", en tant que ha estat auster, de perfil molt discret, sense convidats, ni convocatòria de premsa.

Fins a l'últim moment, fonts del govern espanyol dubtaven aquest dimecres si hi enviarien alguna comitiva, però finalment s'ha rebutjat aquesta assistència.