L'acte de presa de possessió de Quim Torra com a president de la Generalitat s'ha convertit en un nou pols amb el govern espanyol i el delegat, Enric Millo, que reclamen dir la seva sobre l'organització de l'esdeveniment i sobre la presència de l'Estat. De fet, encara no s'ha anunciat a quina hora es farà l'acte, que tot i que està previst per a demà, encara no figura en l'agenda del Govern que s'ha fet pública aquest vespre.

Precisament, la voluntat de l'entorn del president d'organitzar una cerimònia de perfil molt discret i sense convidats és, entre d'altres raons, per evitar aquesta situació. De moment, se sap que se celebrarà demà, que no estarà obert a la premsa, i que únicament hi tindrà accés els mitjans públics per recollir les imatges. No obstant, encara no s'ha concretat les característiques de la convocatòria i les converses entre les dues bandes encara continuen.

La suspensió de l'autogovern segueix vigent tot i la investidura del president i el 155 no s'aixecarà fins que es constitueixi el nou Govern, com ha explicat repetidament el president espanyol, Mariano Rajoy. Fins aleshores continua vigent la presència del govern de l'Estat a la Generalitat i és amb aquest argument que l'Administració central reclama fer sentir la seva veu. 

De fet, tan bon punt va ser investit Torra, des de Madrid es va fer saber que l'acte de presa de possessió havia de ser "constitucional" i que així ho vigilaria el Govern espanyol.

Puigdemont va prendre possessió en un acte al Saló Sant Jordi, on la imatge del rei Joan Carles, acompanyat d'un jove príncep Felip, fa anys que està coberta per una cortina negra. Al capdavant de l'acte, junt amb Puigdemont i el president sortint, Artur Mas, hi havia la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. La senyera va ser l'única bandera present. El Saló Sant Jordi estava ple de gom a gom i la imatge es podia seguir des d'altres salons del palau. Aquell dia eren present en la primera fila de l'acte el ministre d'Interior Jorge Fernández Díaz i la delegada, Maria de los Llanos de Luna. També la plaça Sant Jaume estava plena de públic.

El president va prometre el càrrec a partir d'una fórmula en què no va fer referència al rei ni a la Constitució: "Prometeu complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya, representat pel Parlament?".

Mas es va encarregar de penjar al coll de Puigdemont la medalla de president, com s'ha fet habitualment, davant l'aplaudiment dels presents, tret del ministre i la delegada, entre d'altres.

Demà no hi haurà convidats i l'acte es farà al Saló Montserrat. Hi seran presents la família de Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, i membres de l'equip més proper al nou president. Un dels dubtes és qui li posarà la medalla a Torra. Aquest és el moment clau de la cerimònia de presa de possessió i marca el relleu de president a president. En aquest cas, Puigdemont es troba a Berlín i el mateix Torra ha assegurat que no s'aturaran fins aconseguir restituir-lo al capdavant del Govern. Una de les propostes que s'apunten és que sigui Mas qui assumeixi la responsabilitat d'imposar-li la medalla.