El govern espanyol ha fet arribar aquest dimarts a la resta de països una "proposta adaptada" de la petició per incloure el català, el basc i el gallec en el règim lingüístic de la Unió Europea. En concret, l'executiu espanyol ha fet arribar una actualització de la proposta aquest mateix matí amb l'objectiu que la puguin analitzar de cara a la reunió de ministres d'Afers Europeus que se celebra aquest dimecres a Brussel·les i en la qual es tornarà a abordar la petició d'oficialitat de les tres llengües. Segons apunten fonts diplomàtiques espanyoles, en la reunió s'espera que es faci un "estat de la qüestió", tal com també apareix a l'agenda de la trobada. En canvi, no s'espera que la trobada serveixi per acordar definitivament la inclusió del català a la llista de llengües oficials del grup comunitari.

Després de la darrera reunió de ministres d'Afers Europeus que es va celebrar el 24 d'octubre a Luxemburg, el ministre d'Exteriors i UE, José Manuel Albares, va anunciar que es faria arribar a la resta de països una "proposta adaptada" per tal de calmar els dubtes d'alguns països sobre la possibilitat que altres llengües minoritzades puguin utilitzar aquest cas per demanar l'oficialitat. L'actualització, va dir Albares, tenia com a objectiu deixar clara l'especificitat del cas d'aquestes tres llengües, tot remarcant la seva protecció legal a l'Estat. Això barraria el pas cap a l'oficialitat a altres llengües minoritzades que no tenen aquest mateix reconeixement.

La reunió de l'octubre també va concloure amb l'encàrrec del govern espanyol a la Comissió Europea d'elaborar un informe sobre l'impacte financer de l'oficialitat de les tres llengües. L'executiu comunitari ha evitat confirmar l'estat d'aquesta avaluació. "Estem preparats per donar suport al Consell de totes les maneres durant el procés", s'han limitat a dir fonts comunitàries, que remarquen que Brussel·les està "preparada" per coordinar els treballs de totes les institucions per preparar l'informe. En tot cas, Albares va afirmar aquest dilluns que l'informe, que ha d'apuntar el cost de la iniciativa que ja s'ha compromès a assumir Espanya, podria trigar mesos.

El Govern confia en l'executiu espanyol

Per la seva banda, aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha confiat que la investidura de Pedro Sánchez no afectarà el treball de l'executiu espanyol per aconseguir l'oficialitat del català a la UE. "Segur que el fet que està pactada no condicionarà, en cap cas, la força i les ganes que han de posar perquè això sigui una realitat", ha assenyalat. Plaja ha afegit que ara li toca al govern espanyol fer tot el que estigui al seu abast per "culminar" l'objectiu. La consellera d'Acció Exterior i UE, Meritxell Serret, viatjarà a Brussel·les per seguir la sessió del Consell d'Afers Generals i mantindrà, a més, diverses reunions.