El govern espanyol ha obligat la delegada de l'executiu a Catalunya, Teresa Cunillera, a emetre un comunicat desdient-se del suggeriment de concedir indults als presos polítics catalans, un cop dictada la sentència del cas 1-O. Fins a dos ministres havien sortit a desmarcar-se del suggeriment de la delegada fet aquest matí a Catalunya Ràdio; la ministra d'Administracions Territorials, Meritxell Batet, i la titular d'Hisenda, María Jesús Montero, en una situació inusual.

Cunillera assenyala en el comunicat el seu respecte "a la independència judicial i a la separació de poders", i afegeix que "qualsevol especulació sobre el que hagi de succeir després de la sentència és prematura". Assegura que les seves declaracions sobre els indults s'han "descontextualitzat".

 

Ha afegit que aposta "per no parlar de futuribles que no ajuden a resoldre els problemes actuals", i ha descartat pronunciaments sobre "hipòtesis relacionades amb processos judicials". "Els ciutadans demanen als seus polítics la capacitat de sobreposar-se a les diferències i crear marcs de col·laboració que redundin en el benestar de la majoria, sense trencar la llei ni envadir espais competencials d'altres institucions o poders", ha afegit.

El PP i Cs havien carregat contra la possibilitat d'un indult als presos polítics, després de la sentència, acusant el govern del PSOE de dependència dels partits independentistes catalans.