La ministra d'Igualtat, Ana Redondo, ha tancat la porta aquest dimecres a la possibilitat de fer una reforma constitucional per garantir el "dret a l'avortament". Preguntada per la remodelació aprovada dilluns a França per incloure aquest assumpte a la carta magna, ha dit que a Espanya no es donen els consensos necessaris per fer aquest pas. "Crec que en aquest moment l'important és desenvolupar la llei, ser exigents amb les comunitats perquè col·laborin i encaminar-nos per la via ara oberta. Una reforma constitucional que afecti els drets fonamentals és una reforma agreujada que exigeix uns consensos amplíssims que ara no s'estan produint", ha indicat en la presentació de la campanya institucional pel 8-M.

Segons ha admès Redondo, la reforma dels elements centrals de la Constitució espanyola requereix un procediment "agreujat" avalat per majories "imponents" i un referèndum. "No es donen les condicions per iniciar aquest procediment", ha remarcat. A parer seu, la situació actual, amb la influència de Vox al Congrés i sobre el PP, no fa possible arribar a acord en aquesta direcció.

En referència a les protestes i mobilitzacions del 8M, Redondo ha tret pes a la divisió del moviment feminista i ha fet una crida a tota la població —homes i dones— a "omplir els carrers i les places" per reivindicar la igualtat. "Espanya és un país feminista que està reconegut a escala global com un dels països que més ha avançat en matèria d'igualtat", ha ressaltat en la presentació de la campanya institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones.

Alerta davant una "onada negacionista"

Per a la ministra, s'ha de continuar treballant per garantir els avenços dels darrers anys, especialment pel que fa a la percepció d'uns joves afectats per una "onada negacionista". "Necessitem que el 8M sigui cada dia de l'any", ha insistit. Finalment, s'ha referit al Consell de Ministres extraordinari del divendres vinent, centrat per primera vegada en mesures d'Igualtat, i ha avançat que inclourà mesures "rellevants".

La fita inèdita de França

Els diputats i senadors francesos van adoptar aquest dilluns, de forma majoritària, la inscripció del dret a l'avortament a la Constitució francesa, una reforma històrica i que converteix a França en el primer país que blinda aquest dret incloent-lo en la seva Constitució. En total, 780 dels 925 parlamentaris reunits en el Congrés de Versalles, un òrgan que es va reunir a petició del president de la república i que agrupava els senadors i els diputats, van votar a favor d'una reforma constitucional que modificarà l'article 34 de la Carta Magna per incloure "la llibertat garantida de la dona a recórrer a la interrupció voluntària de l'embaràs".

L'alt comissionat de l'ONU per als drets humans, Volker Türk, va aplaudir aquest dimarts la inclusió del dret a l'avortament a la Constitució de França: "Celebrem l'important pas fet per França, que s'ha convertit al primer país a consagrar l'accés a l'avortament a la seva Constitució", va afegir l'alt comissionat austríac en un missatge a la xarxa social X. Davant d'aquesta fita, el cap de drets humans de l'ONU va recordar que l'avortament insegur és una de les causes principals de mortalitat materna i va instar a tractar i protegir el dret a l'avortament segur i legal com una "qüestió de drets humans".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!