Només falta un suport perquè la investidura de Pedro Sánchez pugui tirar endavant: el d’Unidas Podemos. Així ho ha recordat la portaveu en funcions del govern espanyol, Isabel Celaá, que un divendres més ha fet servir la sala de premsa de la Moncloa per a pressionar els seus potencials socis. D’aquesta manera, la dirigent espanyola ha celebrat que ja comptin amb el suport actiu o passiu del PRC, el PNB i ERC, amb qui s’han reunit també aquesta setmana. “No cal reiterar que la posició del PSOE és no acceptar un referèndum d’autodeterminació”, ha avisat després de referir-se als republicans.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, l’endemà de la llarga i frustrada reunió entre els equips negociadors del PSOE i Unidas Podemos, Celaá ha defensat que “hi ha diferències, però tenim espai per recórrer”. És per això que ha tornat a oferir una “tercera via” a la formació de Pablo Iglesias, a mig camí entre el govern de coalició i el govern monocolor, amb una “participació activa i potent en altes representacions de l’Estat”. Però amb la porta completament tancada a una oferta de govern conjunt.

La dirigent socialista en funcions també ha descartat la possibilitat d'arribar a una investidura sense acords però amb el suport d'Unidas Podemos. És un extrem que ha insinuat una de les membres de l'equip negociador de Podemos, Yolanda Díaz, que ha avisat que "dificultarien l'acció de govern". Però al PSOE no ho contemplen. "Aquest és un cul de sac que no mereixen ni la ciutadania ni les forces polítiques", ha sostingut.

“Hi ha convicció i determinació per part dels qui negocien per part del PSOE que no hi haurà un govern de coalició”, ha insistit diverses vegades Celaá, que s’ha oberta a “fórmules de cooperació potents perquè puguin participar activament en les tasques d’Estat”. Li ha recordat que els ofereixen un “programa obert i progressista” i diversos mecanismes de control de compliment del pacte.

Després de les vacances d'agost, aquest dijous va tenir lloc la primera reunió entre els equips negociadors del PSOE i Unidas Podemos, que malgrat les gairebé cinc hores de durada no va servir per acostar posicions. Celaá ha assenyalat que, en algun moment o altre abans del deadline del 23 de setembre, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias mantindran una nova trobada.