Com cada semestre, avui Pedro Sánchez ha presentat el seu informe Cumpliendo, de rendició de comptes de la seva acció de govern. També com cada semestre, el president del govern espanyol ha comparegut triomfant des de La Moncloa, traient pit d’haver complert fins al 42,7% dels compromisos contrets. També, quan se li ha preguntat pels indults concedits ara fa mig any, el dirigent socialista ha contraposat la situació actual a Catalunya amb la de fa quatre anys. Però, quan es baixa al detall del conflicte polític català, no hi ha tant triomfalisme, com es desprèn de les mateixes dades de La Moncloa. Sense anar més lluny, la reforma de la sedició, que beneficiaria els exiliats, continua aparcada en un calaix.

Concretament es tracta del compromís 1.218 del govern espanyol, contret pel mateix Sánchez en una entrevista el setembre del 2020: “Reformar el Codi Penal per a modificar el delicte de sedició”. En l’últim informe, fet públic avui, el seu estat és “en procés sense avenços”. L’última actualització era del juny d’aquest any, quan segons l’informe s’estava “preparant una reforma parcial del Codi Penal” que englobés moltes altres coses, des dels delictes de rebel·lió i sedició fins als delictes contra els drets dels animals d’esclavitud o la reforma dels delictes relatius a la llibertat d’expressió, que han suposat la persecució de cantants com Valtonyc o Pablo Hasel. Una promesa que continua congelada.

 

Avui a Pedro Sánchez també li han preguntat per la “taula de diàleg, negociació i acord entre l’Estat i la Generalitat”, l’únic acord que van subscriure amb ERC per a la seva investidura ara fa dos anys. En aquest cas, el balanç que en fa La Moncloa és que està “en procés en avenços”. Com a iniciatives dutes a terme durant el segon trimestre del 2021, només una: “S’ha reunit la taula de diàleg en una ocasió”. Falta per concretar la següent trobada, que el president espanyol ha postergat escudant-se en l’avenç de la variant omicron.

En el mateix estat de “en procés amb avenços” situa el govern espanyol el compromís del programa de govern de “traspassar les competències ja reconegudes a l’Estatut de Catalunya” quan s’arribi a un acord. Com a fita, l’executiu central destaca que es va mantenir una reunió entre els dos governs, en el marc de la comissió bilateral, que va assolir “cinc importants acords: reducció de la conflictivitat institucional, traspàs de funcions i serveis en matèria de beques i ajudes a l’estudi, grup de treball per a analitzar més traspassos, reactivació de la comissió mixta d’afers econòmics i fiscal i reactivació de la comissió d’inversions en infraestructures”.

El balanç total

Abans de sotmetre’s a l’última roda de premsa de l’any, Pedro Sánchez ha presentat l’informe semestral Cumpliendo, de rendició de comptes. Segons les dades traslladades pel mateix mandatari, el govern espanyol ha assumit un total de 1.481 compromisos fins al dia d’avui, dels quals ha complert el 42,7% a l’equador de la legislatura. Concretament, n’hi ha 632 que es consideren “complerts”, 805 que es consideren “en procés” i 34 “no iniciats”. Sánchez ha tret pit de diferents iniciatives, des de la reforma laboral fins a la llei d’eutanàsia, a més de la lluita contra la covid i la vacunació. En aquest context, el president espanyol ha defensat que la pandèmia no els ha aturat, sinó que els ha accelerat: “O s’avança o es retrocedeix, i el govern aposta clarament per l’avenç en drets i llibertats”, ha defensat. I això, ha conclòs, només és possible amb estabilitat, amb “legislatures de quatre anys”.