El govern espanyol ha matisat que la llei de memòria democràtica obre la porta a la dissolució d'entitats que "facin apologia del franquisme", però "no del Tercer Reich o, en general de la ideologia nacionalsocialista". Així ha respost l'Executiu espanyol al diputat d'Esquerra (ERC) al Congrés, Francesc-Marc Álvaro Vidal, que s'havia interessat per la possibilitat d'actuar contra associacions com Devenir Europou per "exalçar la jerarquia del Tercer Reich i difondre la ideologia nacionalsocialista". El diputat republicà apuntava que  en països com Alemanya, a diferència del que passa a Espanya, estigui prohibit fer apologia del nazisme. Tanmateix, el govern espanyol remarca que la Constitució espanyola, a diferència de l'alemanya, "no és militant", i per això "no existeix una proscripció constitucional genèrica de cap ideologia".  

La resposta de l'Executiu de Sánchez, a la que Europa Press ha tingut accés, s'especifica que la reforma de la Llei Orgànica del Dret d'Associació que regeix la Llei de Memòria i que s'hauria d'haver realitzat abans del mes d'octubre passat, "es refereix únicament a la dissolució de les associacions que facin apologia del franquisme". Per tant, queden al marge aquelles que exaltin la ideologia nazi. A més, en la seva resposta, el govern espanyol afirma que el Ministeri de l'Interior, que regenta el registre d'associacions, "no té coneixement d'activitats de Devenir Europeo o d'altres entitats que puguin ser constitutives d'il·lícit penal determinant, si escau, que l'entitat s'hagi de definir com a associació il·lícita". 

Altres possibles sancions

Que la llei de memòria històrica no obri la porta a la dissolució d'organitzacions que exalten el nazisme no vol que es tinguin exemptes de qualsevol responsabilitat. En la mateixa resposta, el govern espanyol recorda que el Codi Penal sí que preveu sancions per incitació a l'odi, la violència i la discriminació. A més, hi ha altres aspectes de la llei de memòria històrica que es poden castigar depèn de quines exaltacions, per exemple, a favor del cop d'Estat del 1936 o que humilien la dignitat de les víctimes.  

Concretament, la disposició addicional setena preveu la modificació de la Llei d'Associació per incloure com a causa de dissolució "la realització pública d'apologia del franquisme que exalci el cop d'Estat i la dictadura o enalteixin els seus dirigents, amb menyspreu i humiliació de la dignitat de les víctimes del cop d'Estat, de la guerra o del franquisme, o incitació directa o indirecta a l'odi o la violència contra aquestes per la seva condició d'aquests".

Què és Devenir Europeo? 

Devenir Europeo és una organització espanyola fundada l'any 2007 que es declara obertament nacionalsocialistes. De fet, la seva pàgina web resa: "La nostra associació, que es declara obertament com a nacionalsocialista, no té pretensions de convertir-se en cap partit polític, i neix creada per un grup de persones que observen una decadència generalitzada dels valors de la societat actual". Són una associació amb registre legal al Ministeri d'Interior i entre altres activitats han fet homenatge a nazis com Rudolf Hess o Hermann Wilhelm Göring. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!