El govern espanyol ja va amenaçar PP i Vox a principis de setmana que si mantenien la seva ofensiva contra la llei estatal de memòria democràtica, l’executiu de Sánchez portaria al Tribunal Constitucional les normes anomenades “de concòrdia” pactades entre la dreta i l’extrema dreta en algunes comunitats autònomes. Aquest dijous, el govern de Pedro Sánchez eleva el llistó i assegura que té la intenció d’elevar la qüestió a instàncies europees i internacionals: l’ONU, el Parlament Europeu i el Consell d’Europa. Fonts de la Moncloa indiquen que les iniciatives de PP i Vox a l’Aragó, Castella i Lleó i el País Valencià són “contràries als valors” de la llei estatal, i que els recursos a instàncies internacionals es deuen a la “gravetat” de la qüestió. 

Segons indiquen aquestes fonts, el govern espanyol recorrerà al relator especial sobre Veritat, Justícia i Reparació i el relator d’Execucions Extrajudicials per tal que avaluïn la conformitat d’aquestes mesures amb les millors pràctiques internacionals i els compromisos internacionals adquirits per l’estat espanyol en matèria de drets humans. De la mateixa manera, al Parlament Europeu es promouran diverses iniciatives per incloure en l’ordre del dia del Ple de l’Eurocambra per tal que es debatin i votin.

De la mateixa manera, el govern espanyol promourà la celebració d’un debat urgent a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa per analitzar la derogació de les lleis de memòria democràtica aprovades per les comunitats autònomes governades en coalició per PP i Vox. Com que l’executiu de Pedro Sánchez considera que aquestes dues formacions han comès una “violació de diverses disposicions del Conveni de Drets Humans”, també posaran “en coneixement de la gravetat de la situació” la Secretaria General del Consell d’Europa, així com el Comissari de Drets Humans de la institució. Així, sol·licitaran també l’elaboració d’un informe sobre la situació de la memòria democràtica a Espanya, davant l’aprovació de lleis de derogació per part dels governs autonòmics de PP i Vox. 

Pel que fa a l’Aragó, el govern autonòmic que presideix el popular Jorge Azcón, ja va derogar el passat mes de febrer la llei de memòria de la comunitat autònoma. Ara, PP i Vox pretenen aplicar en aquest territori un “pla de concòrdia” que s’apliqui, pel que entenen aquestes dues formacions, a “totes les víctimes”. A Castella i Lleó i el País Valencià, les normes de PP i Vox no han estat encara aprovades. Són proposicions de llei. Cal recordar, no obstant això, que ambdues formacions tenen majoria en els dos territoris, motiu pel qual hi governen en coalició.

La visita de Sánchez al Valle de Cuelgamuros

Precisament aquest dijous, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha visitat el laboratori forense al Valle de Cuelgamueros, anteriorment conegut com, Valle de los Caídos, per conèixer de primera mà els treballs de l'equip forense que treballa en l'exhumació de 160 víctimes. Sánchez s'ha presentat per sorpresa, ja que aquesta visita no figurava en l'agenda oficial. Després de recórrer la nau central de la basílica juntament amb el ministre de Política Territorial y Memoria Democrática, Ángel Víctor Torres, i el secretari d'Estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez, Sánchez ha accedit al laboratori forense i, posteriorment, a les criptes o columbaris on es troben les restes. En les tasques de localització i identificació participa un equip tècnic compost per sis metges forenses i més de 20 investigadors especialistes en història, arqueologia i genètica.

pedro sánchez al laboratori del valle de cuelgamuros
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la visita al laboratori del Valle de Cuelgamuros / Europa Press
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!