La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha donat instruccions a l’Advocacia de l’Estat per reforçar i potenciar l’assistència jurídica als agents del Cos Nacional de la Policia i la Guàrdia Civil que hagin estat víctimes d’agressions i amenaces durant els aldarulls en les protestes contra la sentència del judici al procés, així com els que siguin denunciats o imputats per la seva actuació. El govern espanyol preveu que els agents siguin objecte "d’acusacions o denuncies falses" per part dels ciutadans.

La instrucció del ministeri, segons informa El País, admet el reforç per a l’assistència jurídica dels agents pot durar molt en el temps i dona la possibilitat d’habilitar lletrats que no pertanyin a l’Advocacia de l’Estat si és necessari.

A la instrucció, la ministra considera necessari "potenciar els mecanismes de defensa jurídica” per tal que els agents “rebin suport en les seves actuacions legítimes desenvolupades a Catalunya”, així com per aconseguir la reparació dels danys causats a bens de l’Estat.

La defensa dels agents dels Mossos d’Esquadra va a càrrec de la Generalitat.