El govern espanyol ha presentat recurs contra la decisió de la Generalitat d'obrir delegacions al Regne Unit i Irlanda, Alemanya, els EUA, Itàlia, Suïssa i França, segons informa el Ministeri d'Afers Estrangers en un comunicat.

L'Advocacia de l'Estat va interposar ahir en nom d'Exteriors un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra el decret aprovat al juny per la Generalitat per establir les esmentades delegacions.

L'executiu espanyol ha interposat el recurs perquè considera que la Generalitat ha incomplert la llei de l'Acció i del Servei Exterior de l'Estat, en no comunicar prèviament al govern de Sánchez la seva intenció de crear delegacions a l'exterior.

Exteriors assenyala que, segons l'esmentada llei, les comunitats autònomes han de comunicar al govern espanyol la seva intenció d'obrir aquestes delegacions a l'exterior "per a l'exercici de les seves competències". I recorda que, una vegada informat, diversos departaments de l'Executiu han de comprovar si s'adeqüen a la normativa.

Així, Exteriors hauria d'haver estat l'encarregat de comprovar si la proposta autonòmica compleix les "directrius, finalitats i objectius de la Política Exterior, l'Estratègia d'Acció Exterior" i sobretot si el "principi d'unitat d'acció a l'exterior", afegeix el comunicat.

El Ministeri d'Hisenda, per la seva banda, ha de comprovar si les delegacions compleixen les normes d'eficiència en la gestió dels recursos públics i el Ministeri de Política Territorial ha de vigilar que s'adeqüen a les competències que té l'administració autonòmica.