El govern espanyol ho aposta tot a les inversions per aconseguir el vot del PDeCAT i ERC als seus pressupostos. “Es compleix amb l’Estatut”, ha deixat clar la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, aquest divendres en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que ha aprovat els comptes públics. Aquestes inversions, ha insistit, són un “element suficientment atractiu” perquè hi votin a favor. Més enllà d'això, l'executiu de Sánchez ha reiterat que no hi haurà cap gest en l’àmbit judicial cap als presos polítics per a facilitar-ne la tramitació.

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, ha insistit que la Moncloa “no entrarà per res en assumptes que corresponen al poder judicial exclusivament”. Així és com han actuat "fins ara", ha repetit. Ha subratllat que els pressupostos representen “millores per a la ciutadania, inversions i blindatge de l’Estat del benestar”.

En la mateixa línia, Montero ha llançat un missatge als partits independentistes: “Aquells que defensen Catalunya haurien d’aprovar-los. Quan Catalunya demanda més recursos, amb aquests pressupostos té una oportunitat”.

La ministra d’Hisenda ha destacat que aquests pressupostos compleixen amb l’Estatut, sense referir-se explícitament a la disposició addicional tercera, que estableix que l’Estat ha d’invertir en relació a l’aportació catalana al PIB. Ha negat que sigui una contrapartida. No ha donat detalls sobre les xifres d’inversió, posposant-ho a la presentació del projecte de pressupostos al Congrés el proper dilluns.

En referència a l'aliança de PP, Cs i Vox, Celáa ha sostingut que "la millor manera de lluitar contra determinades polítiques és tenir un projecte sólid". En aquesta línia, s’ha reafirmat en la seva aposta per enfortir el model de descentralització: “Ni divisió ni centralisme predemocràtic”.

"Fugir del blanc i negre"

"Uns pressupostos per fugir del passat en blanc i negre del que alguns tenen nostàlgia". Així és com ha descrit els comptes de l'Estat la portaveu del govern espanyol. Uns pressupostos que contemplen una recaptació rècord de 227.356 milions d'euros, el que suposa un 9,5% més respecte el recaptat el 2017 i representa "un dels pressupostos més alts en despesa social", segons ha afirmat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. 

D'entre les novetats, destaca el fet que en aquests comptes el PSOE augmenta el pressupost per a infraestructures en un 40%, l'accés a l'habitatge augmenta en un 41% i un 6,2% més per a les comunitats autònomes. Amb tot, els comptes referents a les comunitats seran presentats en una altra roda de premsa que se celebrarà dilluns vinent, i l'Executiu no ha volgut avançar-ne els detalls ni si es compliran les promeses de Sánchez a Catalunya.

Segons la ministra d'Hisenda es tracta d'uns dels pressupostos "més socials", en els quals el 57,3% de la despesa va destinada a polítiques socials. Es tracta, segons el govern espanyol, de "corregir desequilibris amb polítiques que combatin la desigualtat", no només per una qüestió de justícia social sinó "com una vacuna enfront el caldo de cultiu del qual es nutreixen els populismes".

La partida que més augmenta respecte als pressupostos anteriors és la de l'atenció a la dependència, un 59,3% més, i el pressupost per a les pensions creix un 6,2% per l'increment de les pensions aprovat pel govern del PSOE per aquest 2019, un 1,6%. Així doncs, el pressupost que l'Estat dedica a les pensions suposa el 42% del total.

Per últim, l'Executiu aboga per un augment del 22% en el Salari Mínim Interanual (SMI), un 9,7% més en cultura, fins als 953 milions d'euros i una inversió total en I+D+i de 6.729 milions, un 5,8% més.