“És incomparable”. El govern espanyol no troba contradictori haver anunciat que es personarà en el cas Negreira que afecta el Barça amb no haver-se personat en casos com l’Operació Catalunya i l’espionatge a líders independentistes a través de Pegasus. Fonts de La Moncloa assenyalen que les “dinàmiques” del futbol no poden comparar-se amb casos d’una naturalesa com els de l’Operació Catalunya, d’un ús de les estructures de l’estat per perseguir el moviment independentista.

Aquest dilluns, el president del Consell Superior d’Esports (CSD), va assegurar que quan la denúncia fos admesa a tràmit, l’organisme es personaria en la causa; de la mateixa manera que també ho va anunciar el Reial Madrid. Va afirmar que li preocupa la imatge que es pot generar de l’esport espanyol després del cas Negreira. “Un club no paga així per cap motiu al vicepresident dels àrbitres”, va assenyalar en declaracions a Telecinco José Manuel Franco. De la mateixa manera, va assenyalar que el seu organisme es personaria en el cas “amb la contundència més gran” i “seguint el procés lògic”.

El president de CSD també va demanar al president del Barça, Joan Laporta, que “aclareixi d’una vegada què ha passat”, en relació als contractes entre el vicepresident dels àrbitres i el club. Va assenyalar, en aquest sentit, que els socis i seguidors del Barça també necessiten una explicació convincent per part del president del club.

Cal assenyalar que en aquests darrers dies s’acumulen procediments contra el Barça pel cas Negreira. El president del club blaugrana, de totes maneres, insisteix que se sent tranquil i ha afirmat que “el Barça és innocent del que se l’acusa i víctima d’una campanya contra la seva honorabilitat”. Quan es va saber que el govern espanyol també es personaria en aquesta causa, Laporta va ironitzar i va dir que “ara ja hi som tots”.

D’altra banda, el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, ha acordat aquest dimarts que la Fiscalia Anticorrupció assumeixi la investigació del cas Negreira, un assumpte que fins ara estava en mans de la Fiscalia Provincial de Barcelona. Ho ha certificat mitjançant un decret en el qual estableix que la competència per esclarir els fets passin a la Fiscalia especialitzada en la lluita contra la corrupció i la criminalitat. El Ministeri Públic justifica el canvi perquè creu que es tracta de delictes “d’especial transcendència”.

Així doncs, el cap de la Fiscalia contra la corrupció, Alejandro Luzón, serà l’encarregat de decidir el responsable de l’acusació pública, que serà un dels delegats de Barcelona. Luzón feia dies que perseguia aquest moviment per declarar-se competent per la investigació en curs. Tot i això, com que la Fiscalia Provincial de Barcelona portava deu mesos amb les diligències obertes, García Ortiz va decidir que el prioritari era presentar la denúncia i, en acabat, fer el canvi de Fiscalia.