Nou pols del Parlament de Catalunya al Tribunal Constitucional i nova advertència de La Moncloa a la cambra catalana. Després que la majoria independentista hagi rebutjat la sentència del procés i hagi plantejat un nou xoc, des del govern espanyol avisen que no en deixaran passar ni una. "El govern no deixarà mai sense resposta ni permetre res que sigui il·legal", avisen fonts de l'executiu de Pedro Sánchez. Abans d'actuar, però, esperaran a la publicació de la resolució al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC).

JxCat, ERC i la CUP han hagut de fer filigranes per driblar el veto que el TC va posar a la seva iniciativa parlamentària el passat 5 de novembre. Aquell dia va anul·lar l'apartat on s'afirmava que els diputats "reiteren i reiteraran tants cops com ho vulguin la reprovació de la monarquia, la defensa de l'autodeterminació i la reivindicació de la sobirania". Ara la cambra catalana ha aprovat la proposta de resolució conjunta que rebutja la "censura" que fa el TC al dret a l'autodeterminació i la reprovació de la monarquia. També s'hi cita la part que l'alt tribunal va suspendre.

El passat 5 de novembre, l’alt tribunal va admetre tres incidents d’execució presentats pel govern espanyol, que demanaven al TC que es pronunciés sobre la proposta de resolució conjunta de JxCat, ERC i la CUP de resposta a la sentència del procés. El text reiterava la defensa del dret a l'autodeterminació i tornava a reprovar el rei Felip VI. De la mateixa manera, el TC també va anul·lar anul·lat l'acord de la Mesa del 29 d'octubre que rebutjava les peticions de reconsideració de Ciutadans, el PSC i el PP. Els magistrats avisaven el president de la cambra, Roger Torrent, i els altres membres de la Mesa de "la seva obligació d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada i se'ls percebi de les eventuals responsabilitats en les quals poden incórrer, inclosa la penal".

Un cop publicada al BOPC, el govern espanyol podria aprovar presentar un nou incident d'execució de sentència davant del Tribunal Constitucional, com ha fet durant les últimes setmanes amb diverses iniciatives emanades de la cambra catalana.