El govern espanyol evita qualsevol mena de discrepància amb el Govern. No vol entrar a valorar ni la delegació catalana a la taula de diàleg ni qualsevol altre aspecte accessori, com l'ordre del dia. Així ho ha reiterat aquest dimarts, des de la sala de premsa de La Moncloa, la vicepresidenta primera Carmen Calvo, que ha defensat i reiterat que el més important és asseure’s al voltant d’una mateixa taula. Per això, ha defensat que “hem de posar l’energia política en allò que és útil”. Consideren un bon de partida els 44 punts que Pedro Sánchez va entregar a Quim Torra en la seva reunió a Barcelona. Més enllà d'això, no tenen ordre del dia.

A 24 hores de la constitució de la taula de diàleg, la vicepresidenta primera del govern espanyol ha rebatut que “el millor ordre del dia és asseure’ns, escoltar-nos, saber les posicions que no ens uneixen i buscar les que ens puguin unir”. En aquest sentit ha recordat que el president Sánchez va anar al Palau de la Generalotat “amb respostes molt concretes”, d’una “acumulació de preguntes i expectatives” de molts anys de la Generalitat en la seva relació amb el govern de l’Estat. “Que puguem estar aquí demà tots dos per a parlar de la sortida és molt ben rebut per tota l’opinió pública”, ha reiterat Calvo, que ha reclamat “posar l’energia política en allò que és útil”.

 

Pel que fa a la delegació de la Generalitat, la dirigent socialista ha evitat polemitzar, subratllant que “l’important és asseure’s”. En aquest sentit, ha recordat que es tracta d’un govern de coalició amb les seves complexitats. “Si aquesta és la delegació que consideren oportuna, la nostra és aquesta”, ha assenyalat en referència a la incoporació de María Jesús Montero i José Luis Ábalos. “Tots ens veiem capacitats i solvents per a dialogar”, ha conclòs sobre aquest assumpte.

En aquesta línia, Carmen Calvo ha desmentit que l’anomenada “agenda pel retrobament” tracti assumptes que hagin d’anar a la comissió bilateral Estat-Generalitat. Ha rebatut que es tracta de “qüestions de substància política”, que inclou “reflexions i resposta” acumulades al llarg dels anys per diferents presidents de la Generalitat de diferent signe polític “en la seva manera de relacionar-se amb el govern d’Espanya”. Ha dit que l’executiu espanyol de coalició representa això: “La capacitat de trobar respostes”.

Pel que fa a la dinàmica de la taula de diàleg, la vicepresidenta espanyola ha reiterat que les posicions estan “a les antípodes” i que requerirà temps. No obstant això, ha assenyalat que el millor seria començar per “una reflexió de com s’ha arribat fins aquí” i després començar a parlar per allò que és més fàcil establir punts de coincidència. “En allò que no coincidim, perquè estem molt lluny de les posicions de l’independentisme, tindrem espai que ens permeti avançar”, ha assegurat.

Després de la primera reunió de la mesa, fonts del govern espanyol assenyalen que qui compareixerà serà la portaveu María Jesús Montero.

92 lleis aquest any

Per altra banda, la vicepresidenta del govern espanyol ha informat sobre l’aprovació en el Consell de Ministres del calendari legislatiu per al 2020. L’executiu del PSOE i Unidas Podemos preveu enviar fins a 92 projectes de llei al Congrés dels Diputats, a banda d’altres tipus de normativa. Unes lleis que tindran caràcter “reformista i progressista” i amb les quals pretenen obrir un “gran debat” a les Corts espanyoles. No es coneix el contingut d’aquest document, però n’ha citat algunes, com la de llibertat sexual, la de canvi climàtic o la de lluita contra el frau fiscal. Són “reformes i transformacions absolutament necessàries”. La previsió és portar-ne la meitat a les cambres abans de les vacances parlamentàries, a l’agost.

Delgado acaba els tràmits

Finalment, el govern espanyol també ha traslladat avui la proposta de Dolores Delgado com a fiscal general de l’Estat, després de passar els examens del Consell General del Poder Judicial i de la comissió de justícia del Congrés dels Diputats. Aquest mateix dimecres al migdia prendrà possessió del càrrec.