El govern espanyol va anunciar aquest dimarts que a partir de setembre entrarà en vigor la gratuïtat total dels abonaments de Renfe multiviatge, una mesura que s'allargarà fins al 31 de desembre. Aquest dimecres la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha indicat que durant les pròximes setmanes acabaran de perfilar juntament amb les comunitats autònomes com funcionarà aquesta mesura. En una entrevista aquest dimecres a TV3, la ministra no ha deixat clar com s'implementarà aquesta bonificació, deixant entre veure que ni el mateix govern espanyol té un full de ruta clar sobre com implementar-la. Sobre, si serà necessària una solució integrada, Sánchez ha defensat que "la gratuïtat és una realitat per Renfe" i seran els Ajuntaments i la Generalitat, els que hauran de decidir si volen fer extensiva aquesta mesura en els transports que són de la seva competència. "Trobarem el sistema per tal de garantir que els usuaris de Renfe o Rodalies puguin fer servir aquest trajecte sigui 100% gratuït. És una mesura que també serveix per incentivar l’ús del transport públic". 

En ser preguntada sobre quins serveis estaran inclosos dins de la mesura, ha indicat que seran els de mitjana distància. "Estem treballant perquè en els pròxims dies es puguin concretar quins són els mitjans que estaran beneficiats". Malgrat no tenir una resposta clara sobre com s'aplicarà aquesta bonificació, ha afirmat que "la idea és que sigui senzill" i, per tant, no s’hagi de fer un pagament previ, que després sigui reintegrat, "l’usuari haurà d’agafar un títol multiviatge". Així doncs, ha defensat que "és una mesura encaminada a afavorir els usuaris que fan servir el transport públic habitualment". Sobre si aquesta mesura comportarà un augment de la freqüència, ha detallat que "farem un monitoratge de com s’està fent aquesta gratuïtat i en el cas que sigui necessari dissenyarem mesures complementàries per millorar el servei". 

Benefici per a 75 milions de viatges

Raquel Sánchez ha estimat que la gratuïtat en els serveis de Rodalia, Rodalies i Mitjana distància anunciada pel govern espanyol a partir de l'1 de setembre beneficiarà a 75 milions de viatges. Ho ha indicat en declaracions als mitjans de comunicació en el Congrés, aclarint que la gratuïtat s'aplicarà als serveis ferroviaris de Mitjana distància que discorrin per ample mètric o via convencional, però no així en les Mitjana distància "que no són OSP (Obligació de Servei Públic) i que transcorren per alta velocitat". 

Preguntada per l'impacte econòmic que estima el govern central de la gratuïtat del servei de Rodalia, Rodalies i Mitjana distància, la titular de Transports ha dit que "pot rondar al voltant els 200-250 milions d'euros", tot i que ha assenyalat que encara "estan quantificant l'impacte", en entendre que la bonificació total "tindrà una atracció de més usuaris al transport públic".

Enfrontament amb el Govern

La reacció del Govern a aquest anunci no es va fer esperar. El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, afirmava aquest dimarts que els títols de transport integrats de Catalunya seguiran amb el descompte actual, del 50%, i qualificava l'anunci del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de "populista i irresponsable". "El gratis a tot d'avui són les retallades del demà", avisava en declaracions a la premsa poc després que el cap de l'executiu estatal anunciés al Congrés de Diputats que Renfe aplicaria un descompte del 100% en alguns títols de rodalies de Renfe. 

Puigneró alertava que aquesta decisió posa en risc la sostenibilitat econòmica del sistema públic de transport i assegurava que el que volen els usuaris és que el servei funcioni bé, no que sigui "gratis"Sánchez ha respost que no entén la polèmica "el que fem és assumir el càrrec dels viatges de Renfe, la Generalitat té la llibertat d’oferir i d’ampliar la bonificació fins al 50%, el 60% o fins al 100%". "Nosaltres e que volem fer és una mesura per ajudar a les economies domèstiques", ha sentenciat. Sánchez ha afirmat que "aquest ministeri i aquest govern han fet un esforç inversor sense precedents en infraestructures a Catalunya, també en el pla de Rodalies". I ha demanat a Puigneró que "ha de decidir la seva aposta per al transport públic i si contribueix a la continuïtat".  

Gratuïtat de l'abonament 

Pedro Sánchez va anunciar aquest dimarts que l’Estat bonificarà el 100% dels abonaments dels serveis operats per Renfe durant quatre mesos. És a dir, que els abonaments de Rodalies i els trens de mitja distància passaran a ser gratis entre l’1 de setembre i el 31 de desembre de 2022. Es tracta d’una rebaixa del preu del transport que se suma a la del 30% que ja va anunciar l’executiu espanyol de cara a la resta de transport urbà i metropolità. Així mateix, Sánchez instava les comunitats autònomes a “complementar aquest esforç” amb una bonificació del transport públic perquè el descompte arribi fins al 50% o 60%.