El govern espanyol ha titllat d'"inadmissible" la reprovació del rei Felip VI aprovada aquest dijous pel Parlament i ha anunciat que emprendrà les "mesures legals al seu abast en defensa de la legalitat, la Constitució i les institucions de l'Estat". En un comunicat fet públic poc després que la cambra catalana votés, defensen que "la posició constitucional del cap de l'Estat hauria de quedar sempre al marge de la seva utilització en el debat partidista".

Asseguren que la reprovació és "producte de la deriva dels grups independentistes" amb l'"inexplicable suport" del grup de Catalunya en Comú Podem. Encara que la Moncloa atribueixi la resolució als independentistes, en realitat, ha estat el grup dels comuns qui ha proposat que aquesta resolució es votés al Parlament, i ha comptat amb el suport de Junts per Catalunya i ERC i l'abstenció de la CUP.

La mateixa nota accepta que el posicionament del Parlament "no té cap mena de fonament legal i constitucional", cosa que no evitarà que el govern de Pedro Sánchez prengui unes mesures que encara no s'han concretat. "L'extravagància jurídica d'aquest intent de condemna i rebuig del Rei no resta gravetat a l'actuació", justifiquen.

L'Executiu de Sánchez també critica la "irresponsabilitat" de JxCat, ERC i els comuns en "utilitzar les institucions catalanes per encoratjar el conflicte i no per servir als interessos generals de tots els catalans". I assegura que prendrà les mesures que calguin per "impedir sempre les actuacions que soscavin la posició constitucional de totes i cadascuna de les institucions de l'Estat".

A més de la nota de premsa, Sánchez ha reiterat el missatge amb una piulada des del seu compte personal de Twitter.

Què diu la resolució?

Els punts polèmics de la resolució, molt més àmplia, demanaven a la cambra "rebutjar i condemnar el posicionament del rei Felip VI i la seva intervenció en el conflicte català". En concret, es feia referència a la seva "justificació de la violència per part dels cossos policials I'1 d'octubre". A continuació també es demanava "refermar el compromís amb els valors republicans" i apostar per l'abolició de la monarquia, que tractaven d'"institució caduca i antidemocràtica".

La cambra catalana ha aprovat avui la proposta després que aquest dimarts, durant el debat de política general, la mateixa resolució quedés rebutjada. En aquella ocasió, va ser plantejada per JxCat i va comptar amb el suport d'ERC i la CUP però, sense els vots dels diputats de JxCat empresonats, va quedar rebutjada. Aquest dijous, l'han tornat a presentar els comuns ―excloent tota mena de referències a la independència― i s'ha aconseguit aprovar.