El vídeo de l'escàndol dels crits, insults i assetjament masclista dels residents al Col·legi Major Elías Ahuja de Madrid, un centre elitista i exclusiu per a homes, han provocat tot un seguit de reaccions, també per part del govern espanyol que han denunciat aquests comportaments i la necessitat de seguir treballant en polítiques d'igualtat, sovint criticades des de la dreta per considerar-les innecessàries i una despesa sense justificació de recursos públics. Aquesta condemna també s'ha repetit des del Partit Popular, tant per part del seu líder Alberto Núñez Feijóo que ha demanat als nois que "surtin de la caverna", com l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, però des de la ultradreta han defensat els que ells consideren que és una tradició. Les noies assetjades del Col·legi Major Santa Mónica, a qui els residents de l'Elías Ahuja van cridar insults com "putes" i "nimfòmanes", s'han posicionat al costat dels assetjadors, defensant que és un costum i que forma part de la picabaralla entre els dos Col·legis involucrats, tots dos molt exclusius. 

Aquestes paraules de les noies, però, no han convençut gens ni mica als ministres del govern espanyol, que continua defensant que els fets que s'han registrat i difós a partir de les xarxes socials, quelcom que ha permès que molta gent prengués consciència d'aquestes situacions que no són puntuals sinó habituals, són "molt greus", Així ho ha dit la ministra de Justícia, Pilar Llop, que defensa que des del seu punt de vista el que és veu en els vídeos és "violència verbal i de gènere contra les dones". L'expresidenta del Senat ha definit aquestes conductes com a denigrants per a tothom, especialment contra les dones però també envers els homes "perquè tots formem part de la societat". 

Conductes justificades per la tradició 

Llop ha volgut aclarir que aquesta mena d'episodis no són usuals en tots els espais de convivència universitaris, però sí que es donen recurrentment. Això provoca que la reacció tèbia del Col·legi Major sigui insuficient per a la ministra, ja que de moment s'ha limitat a expulsar al noi que va cridar la primera frase, un crit de guerra després del qual els seus companys van sortir a la finestra i es van posar a cridar insults contra les noies que els gravaven, sense ni tan sols mostrar-se preocupades o angoixades. Davant aquest fet, Llop ha assegurat que espera que el centre obri una investigació i ja ha avançat que el ministeri d'Universitats parlarà amb la Universitat Complutense, on estudien els alumnes d'aquest centre, perquè es prenguin les mesures necessàries. "Crec que és molt simptomàtic que el centre i les noies ho justifiquin en tradicions que per nosaltres són aberrants i que perpetuen les desigualtats", ha dit la ministra, titllant el comportament dels nois com a "impropi del s. XXI".

La responsable de Justícia ha volgut destacar que el govern espanyol de Pedro Sánchez ha treballat en matèria d'igualtat, però sembla que això no ha estat suficient perquè continuïn havent-hi estereotips de gènere i "segueixi calant el missatge masclista". Per aquest motiu, ha demanat no abaixar la guàrdia i seguir treballant per erradicar aquestes conductes. 

Uns fets normalitzats 

Per la seva part, el ministre Joan Subirats ha volgut també condemnar uns crits masclistes "inacceptables" contra les estudiants del Col·legi Major Santa Mónica, assegurant que la Universitat Complutense, a la qual està adscrita l'Elías Ahúja, té eines per actuar contra aquestes pràctiques, que no són una altra cosa que "una forma de violència de gènere". Per Subirats, el més important és que s'hagin destapat aquestes pràctiques, que tenen lloc "en un moment de formació per als joves, que acaben normalitzant aquestes coses". Segons ha remarcat el ministre d'Universitats i exregidor al Ajuntament de Barcelona, és "inacceptable que aquestes alçades" es produeixin episodis com els que s'han viscut en els últims dies: "Són conductes indignes que hem d'eliminar perquè estan revestides d'una lògica de tradició, del que s'ha fet sempre, que ja no es pot consentir".