El govern espanyol es reitera en la seva posició sobre Veneçuela: cal celebrar “immediatament” unes “eleccions lliures”. Així ho ha defensat aquest divendres el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Si Nicolás Maduro no té intenció de convocar-les, ha advertit, Espanya plantejaria a la Unió Europea altres mesures com el reconeixement de Juan Guaidó com a "president interí".

Si bé no ha establert cap termini, Josep Borrell ha dit que “no pot allargar-se molt temps”. Des de l’Executiu esperaran que sigui Maduro qui faci el pas. Si no, promouran una posició comuna de la UE per adoptar altres mesures, com el reconeixement de la legitimitat del president de l’Assemblea Nacional Juan Guaidó per a la convocatòria immediata d’eleccions “lliures, justes i creïbles”, a diferència de les últimes presidencials.

Aquesta és la proposta “liderada per Espanya” que s’està discutint en la reunió del Comitè Polític i de Seguretat de la Unió Europea (COPS) d’aquest divendres. Borrell ha insistit que el termini ha de ser “necessàriament curt”, sense fixar ultimàtums, i han de comptar amb “totes les garanties”. Si Maduro no les convoca o no tenen garanties, llavors l’estat espanyol lideraria l’adopció de noves mesures.

“Tractem d’evitar més violència i confrontació, però tampoc no pot ser excusa per a la permanència del règim”, ha avisat el ministre d’Exteriors. Preguntat sobre qui és avui el president del país sud-americà, Borrell ha tirat pilotes fora assegurant que “caldria fer un màster de dret internacional”.

Reunió de vicepresidents

Sobre la reunió d’aquest divendres a la tarda a Barcelona entre la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo, el vicepresident Pere Aragonès i la consellera Elsa Artadi, la portaveu Isabel Celaá no ha volgut avançar esdeveniments. En aquest sentit, no ha donat cap detall sobre la concreció que ha de tenir la taula de partits que van acordar estudiar els dos executius la setmana passada a Madrid. El Govern demana que compti amb la presència de partits d'àmbit estatal i no només catalans

“És una trobada molt important”, ha defensat Celaá, que ha afegit que s’està avançant amb la negociació al voltant d’aquesta taula política. “Crec que van avançant, és molt important i se segueix determinant i concretant el diàleg polític que és el que abonem des del juny”, ha insistit.

Sobre la crisi oberta a Podemos, Celaá s’ha mostrat confiada que no tindrà cap afectació en el suport del grup parlamentari als pressupostos de l’Estat. "És un suport sòlid, convençut i transversal i pensem que no tindrà cap repercussió en el seu suport", ha afirmat en referència al document signat entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias.

En el Consell de Ministres d’aquest divendres, el govern espanyol ha aprovat la sol·licitud d’extradició a les autoritats del Brasil de Carlos García Juliá, un dels autors de la matança dels advocats laboralistes d’Atocha el 24 de gener del 1977, en plena transició.