Després del tempestuós ple d'aquesta setmana, el govern espanyol ha volgut enviar una advertència a l'independentisme. "Si el Parlament pren decisions contràries a la Constitució, actuarem en conseqüència i defensarem la legalitat constitucional", ha assegurat la portaveu espanyola, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Ha estat després que aquest dijous JxCat i ERC acordessin una solució per garantir els drets dels diputats presos i exiliats.

Les paraules d’advertència de Celaá van en la mateixa línia que les de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que aquest divendres al matí ha recordat a JxCat i ERC que la interlocutòria del jutge Pablo Llarena “diu el que diu”, i per això els ha instat a nomenar diputats “substituts” perquè el Parlament pugui treballar amb “normalitat”.

La portaveu del govern espanyol ha assegurat que “l’independentisme està patint una crisi important”, i ha denunciat que amb aquesta “arrossega Catalunya a la deriva”. Els ha acusat de “bloquejar i col·lapsar” la tasca del Govern i impedir al Parlament que treballi amb normalitat. “Estan aturant qüestions que afecten tots els ciutadans, qüestions d’agenda social”, ha criticat. Ha insistit que el govern de Pedro Sánchez "defensarà la legalitat a Catalunya i a totes les institucions, que no hi hagi cap dubte".

En referència a l’ultimàtum que va fer el president Quim Torra durant el debat de política general, la portaveu ha dit que tant els “ultimàtums” com la “retòrica” els “carrega el diable”. És per això que ha reclamat que s’abandonin “insinuacions molt poc desitjables a l’hora d’arribar a acords”. I els ha preguntat: “Volen sortir del conflicte? Sí o no?”.

Descarta nou 155

Celaá no ha volgut entrar en detalls sobre què vol dir “actuar en conseqüència”. Preguntada si això contempla l’aplicació de l’article 155 de nou, ho ha descartat. “Entre el 155 perpetu que ens demanaven només prendre possessió i la ruptura i el conflicte, hi ha un espai ampli per acordar, dialogar i incorporar racionalitat”, ha defensat. Ha demanat a l’independentisme que prengui les decisions per substituir els diputats “d’acord amb la interlocutòria del Tribunal Suprem”.

Per altra banda, també ha demanat al PP i Ciutadans que apostin pel diàleg com ho fa el govern espanyol. “De la mateixa manera que el PSOE va estar en tasques d’Estat quan Rajoy governava, ara haurien d’estar per donar amb el govern una resposta unitària, que se situa en el terreny el diàleg i la llei”, ha assegurat.

“Tenim l’obligació de continuar buscant amb paciència solucions”, ha sostingut Isabel Celaá, que ha dit que aquest camí “realista” ja està donant fruits des de la bilateralitat. “L’independentisme no té la solució per Catalunya i, com no la té, l’hem de buscar conjuntament”, ha afirmat.

Ha fet un parèntesi per condemnar les dificultats que alguns mitjans espanyols van tenir per informar el passat dilluns, durant actes de commemoració del referèndum de l'1-O.

Franco i Billy el Niño

Preguntada sobre la intenció de la família Franco d’enterrar el dictador amb honors militars, la portaveu espanyola s’ha limitat a dir que “estan en fase d’al·legacions”. Sobre la presència del torturador franquista Billy el Niño en una festa de la Policia de Madrid, ha assenyalat que “és un ciutadà lliure que pot acudir als llocs on el conviden”.

Finalment, el govern espanyol ha subratllat la seva determinació per aprovar uns pressupostos per a l’any 2019. “El govern espera aprovar els pressupostos i continuar amb la seva acció de govern, que està sent valorada per la ciutadania”, ha afirmat.